"Gheisele", interzise in China

Din cauza protestelor antijaponeze, filmul „Memoriile unei gheise” n-a mai rulat in China. Actritele chinezoaice in roluri principale i-au infuriat pe japonezi.

Mai eficient ca orice propaganda antijaponeza, filmul „Memoriile unei gheise” - care va fi distribuit de EVZ pe DVD miercuri - a reaprins vechile resentimente chinezo-japoneze.

In ciuda relatiilor economice si politice mai mult decat promitatoare dintre cele doua tari, conflictul consumat inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand soldatii japonezi au ucis milioane de chinezi, anima inca spiritele. „Memoriile unei gheise”, o poveste de dragoste intre gheisa Sayuri (Zhang Ziyi) si un industrias, „The Chairman” (Ken Watanabe), a obtinut Oscaruri pentru scenografie, imagine si costume.

„Japonezele ar fi jucat mai bine”

Primul motiv de indignare, atat pentru chinezi cat si pentru japonezi, a fost castingul. In lipsa unor concurente japoneze pentru rolurile principale de gheise, regizorul Rob Marshall si producatorul Steven Spielberg au ales actrite chinezoaice. Si nu orice actrite, ci nume deja celebre in China si recunoscute la Hollywood: Zhang Ziyi (Sayuri), Gong Li (Hatsumomo) si Michelle Yeoh (Mameha).

„De ce sa joace niste actrite chinezoaice roluri de japoneze?”, s-au intrebat japonezii. Chinezii au avut aceeasi nelamurire, la care au adaugat jignitorul sinonim de „prostituata” pentru „gheisa”.

Desi actritele au facut eforturi pentru a se familiariza cu traditia gheiselor, inclusiv cursuri serioase cu experti in cultura japoneza, criticii au ridicat din sprancene decretand „japonezele ar fi jucat mai bine”. Cu o saptamana inainte de premiera in cinematografele din China, in ianuarie 2006, guvernul a decis sa-l interzica „pe termen nedefinit”, de teama unor proteste din partea populatiei.

„Ne-a umilit pe toti” Premiera filmului venea si intr-o conjunctura nefericita, la zece luni dupa ce zeci de chinezi au ars in fata consulatelor japoneze o versiune „indulcita” a istoriei, in care gravitatea atrocitatilor savarsite de vecini asupra lor, in ‘38-’39, era diminuata. In cazul peliculei, disputele s-au purtat mai mult pe internet si in presa. „Sa te culci cu un japonez pentru bani e dezgustator. Ne-a umilit pe toti”, scria un blogger chinez despre Zhang Ziyi (citat preluat ulterior de presa internationala). „Filmul acesta ne da o sansa incredibila sa aratam lumii ce talentate sunt actritele asiatice”, a raspuns Zhang. A completat-o Michelle Yeoh: „Am fost nevoite sa invatam in sase saptamani ce invata gheisele

intr-o viata. Iertati-ne daca am gresit cu ceva”. Argumentul producatorilor a constat in numeroase exemple de casting international, ca acesta: Anthony Quinn, americanul, jucandu-l pe Zorba, grecul. In Japonia, „Memoriile unei gheise” a rulat la cinema cu titlul „Sayiuri”, iar in China a circulat intens pe CD-uri piratate.

CASTING

Cele doua „perle” ale filmului chinez

Gong Li si Zhang Ziyi (interpretele lui Hatsumomo si, respectiv, Sayuri), actritele care au declansat „furia” compatriotilor, sunt cele mai prestigioase vedete ale cinematografului din China. Frumusetea este ca amandoua au fost formate si lansate, la distanta de un deceniu, de regizorul chinez Zhang Yimou, fiind si casatorite cu acesta.

Gong Li a fost lansata, in 1987, de „Sorgul rosu” (Ursul de Aur la Berlin), iar in 1992, cu rolul din „Povestea lui Qiu Ju”, Zhang castiga Cupa Volpi pentru interpretare feminina, la Venetia. Actrita a continuat sa joace in toate filmele sotului sau, dar si ale altor regizori (Chen Kaige cu „Imparat si asasin”, Wayne Wang cu „Chinese Box”), pana cand „stafeta” a fost preluata de mai tanara Zhang Ziyi.

Aceasta a fost distribuita de Zhang Yimou, din 1999, in mai toate filmele sale, printre care succese uriase au fost: „Drumul spre casa” (1999), „Eroul” (2002), „Casa sabiilor zburatoare” (2004). In ce o priveste pe actrita Michelle Yeoh (Mameha), de origine malayesiana, star al filmelor de actiune asiatice si americane (a jucat si in „James Bond”-ul „Tomorrow Never Dies”), ea a mai facut „pereche” cu tanara Zhang in marele succes „Tigru si dragon” (2000), semnat de taiwanezul Ang Lee. (Doinel Tronaru)

Ne puteți urmări și pe Google News