Gestul prin care ne otrăvim singuri! Greșeala pe care mulți dintre noi o facem în bucătărie

Gestul prin care ne otrăvim singuri! Greșeala pe care mulți dintre noi o facem în bucătărie Sursa:doc.ro

Folosirea foliei de aluminiu la coacerea alimentelor sau la depozitatea lor în frigider ne poate otrăvi. Substanța se poate transfera pe alimente și automat în organismul nostru atunci când le consumăm.

Aluminiul este o substanță extrem de periculoasă, dacă este ingerată în cantități mari sau pe perioade îndelungate de timp. Organismul nostru o poate elimina, însă doar în cazurile în care nivelul este unul scăzut.

Pe lângă intoxicațiile generate de un mediu de muncă periculos, aluminiul se mai găsește și în unele alimente: porumb, sare, ierburi, condimente, ceai, cereale, legume, fructe, cafea sau grâu.

Puțini dintre noi însă ne dăm seama că ne otrăvim practic singuri și uneori zilnic. Banala folie de aluminiu pe care o folosim să împachetăm alimente pentru a le depozita în frigider sau pentru a le coace în cuptor, ne poate cauza probleme grave de sănătate. Aluminiul se poate transfera de pe folie în anumite condiții și poate ajunge direct în organismul nostru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu gătiți alimentele în folie

În urma unui studiu de amploare, s-a constatat că, în timpul coacerii alimentelor învelite în folie de aluminiu la temperaturi mai scăzute (<160ºC), transferul aluminiului în hrană este mai scăzut decât atunci când procesul de coacere se face la temperaturi de peste 220ºC. Cu alte cuvinte temperatura mai mare ajută aluminiul să ajungă în compaziția alimentelor, potrivit ncbi.nlm.nih.gov.

În plus alimentele acide și sarea favorizează transferul aluminiului în alimente, în timp ce zahărul are un efect contrar și încetinește acest proces.

Timpul este crucial

Contează foarte mult și timpul atunci când alimente sunt învelite în folie de aluminiu și sunt depozitate la frigider. Potrivit specialiștilor, concentrația de aluminiu transferată crește atunci când și timpul de depozitare crește. Concentrația a fost mult mai mare în cazul alimentelor care au stat împachetate trei zile decât în cazul celor care au fost împachetate doar câteva ore.

Simptome și sechele grave

Intoxicația cu aluminiu are simptome pe care nu trebuie să le ignorați: confuzie, slăbiciune musculară, dureri osoase, deformarea oaselor, fracturi frecvente, convulsii, probleme de vorbire, dar și creștere lentă în cazul copiilor, scrie winchesterhospital.org. Dacă prezentanți mai multe dintre simptomele de mai sus mergeți de urgență la medic pentru analize și un consult amănunțit.

Dacă nu este tratată la timp, această toxicitate poate da complicații grave cum ar fi: insuficiență pulmonară, sechele permanente la nivel creierului sau leziuni neurologice permanente.