Gest provocator la Budapesta. Statuia lui Horthy Miklós, liderul fascist al Ungariei la cedarea Ardealului de Nord, dezvelită în Parlament

Gest provocator la Budapesta. Statuia lui Horthy Miklós, liderul fascist al Ungariei la cedarea Ardealului de Nord, dezvelită în Parlament

Unul dintre partidele parlamentare din Ungaria au făcut, marți, o serie de gesturi și declarații provocatoare la adresa României, dezvelind o statuie a liderului fascist Horthy Miklós în Parlament și vorbind despre Dictatul de la Viena, prin care Ardealul de Nord a fost alipit Ungariei, cu acordul dictatorului Germaniei naziste, Adolf Hitler, în termeni elogioși.

O statuie a liderului fascist al Ungariei, Horthy Miklós, a fost dezvelită în Parlamentul de la Budapesta de formațiunea Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patria Noastră - n. red.).

Bustul „regentului” Ungariei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost amplasat în biroul vicepreședintei legislativului maghiar, Dórá Dúró.

Informația a fost dată chiar de politiciana maghiară, care a scris pe Facebook: „Statuia unui om de stat în Biserica Națiunii, după dezvelire”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, partidul Mi Hazánk Mozgalom a depus în Parlamentul de la Budapesta o inițiativă legislativă prin care să fie aniversat oficial Dictatul de la Viena, prin care partea de nord a Transilvaniei a fost alipită Ungariei, potrivit cotidianului Kronika.

La dezvelirea statuii, Dórá Dúró a declarat că una dintre cele mai mari greșeli din politica Ungariei a fost aceea că nu a tratat cu demnitatea cuvenită realizările politice ale omului de stat Horthy Miklós.

Miklos Horthy și Adolf Hitler, artizanii Diktatului de la Viena, prin care României i s-a luat Ardealul de Nord

Ea a mai spus că este regretabil faptul că „stânga a denumit spațiile publice din țară după Gyula Horn sau rasistul anti-alb Nelson Mandela” și că Fidesz îi încredințează realizarea filmului maghiar cu cel mai mare buget din toate timpurile lui Balázs Lóth, regizorul care s-a lăudat că „a scris istoria problemelor LGBTQ”.

Iar președintele și liderul grupului parlamentar al Mi Hazánk Mozgalom, László Toroczkai, a declarat că, în opinia sa, maghiarii trebuie să se întărească spiritual dacă vor să ajungă să trăiască o perioadă la fel de glorioasă ca pe vremea lui Horthy Miklós, când „Ungaria era după război, după o pace rușinoasă și cu țara mutilată”, dar totuși era în curs de dezvoltare. Toroczkai a adăugat că, pentru aceasta, trecutul trebuie pus în ordine. Potrivit lui, odată cu Diktatul de la Viena, lumea a încercat într-o oarecare măsură să vindece rănile cauzate de decretul de pace Trianon. El a mai spus că este o rușine că, în ultimii doisprezece ani, „autoproclamatul guvern național Orbán” nu a spus clar, în orice forum internațional, că teritoriile care au fost returnate prin decizii legitime, au fost ulterior reanexate de alte state.

Iar Előd Novák, adjunctul partidului, a declarat la conferința de presă de dinaintea evenimentului că scopul lor este să îl plaseze pe Horthy Miklós lângă statuile marilor lideri ai națiunii, în Sala Domului Parlamentului. Ar fi dorit, de asemenea, să ridice o placă de marmură în memoria liderului fascist, a spus el, dar Președintele László Kövér nu a răspuns inițiativei lor. Potrivit acestuia, cei care se răzvrătesc împotriva amplasării statuii prietenului lui Hitler sunt cei care, dacă ar putea, ar pune întotdeauna un steag de culoarea curcubeului pe Parlament.

La același eveniment, Ferenc Csukás Zetényi, președintele de onoare al Societății Miklós Horthy, a ținut un discurs, iar pastorul reformat Attila Kovács a binecuvântat statuia. Bustul de bronz de 57 de centimetri este opera lui Attila Csák.