Evenimentul Zilei > Actualitate > Gerula, dacul din cuşcă
Gerula, dacul din cuşcă

Gerula, dacul din cuşcă

Luptătorul de MMA Ioan “Gerula” Vrânceanu este un împătimit al istoriei dacilor. “Porecla de Gerula mi-am dat-o singur.”

De copil sunt fascinat de istoria dacilor şi de aceea mi-am lăsat şi barbă, ca să am o înfaţişare cât mai apropiată de cea a dacilor”, povesteşte Vrânceanu, luptătorul din cuşca RXF. Pasiunea  sa pentru tot ce e legat de daci este atât de mare încât atunci când câţiva studenţi ai Facultăţii de Istorie din Sibiu i-au propus să se lase costumat în dac pentru o sesiune foto, Vrânceanu nu şi-a mai încăput în piele de bucurie. “Ioan e înnebunit după istorie, în special după cea a dacilor, aşa că a zis da imediat”, spune antrenorul Adrian Mihai care, la rândul său, s-a lăsat costumat în soldat roman. Toată recuzita a fost pusă la bătaie de Asociaţia Veteran Militars alcatuită din studenţi  si absolvenţi ai Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Studenţii sibieni au înjghebat în cadrul şcolii un atelier unde confecţionează, după consultarea izvoarelor istorice, uniforme şi arme identice cu cele utilizate de daci şi de romani.  Astfel, “Gerula” Vrânceanu a fost îmbrăcat din cap până în picioare în port dacic, cu opinci, ciorapi de lana, tunică, pantalon de stofă, cămaşă de zale, căciulă specifică nobililor şi, bineînteles, sabie. Numai cămaşa de zale pe care a purtat-o Vrânceanu, confecţionată manual, cântăreşte 12 kg. “Îmbrăcat în felul ăsta, Vrânceanu arată ca un dac coborât de pe Columna lui Traian”, spune amuzat antrenorul său Adrian Mihai. Studenţii sibieni au început să producă echipamente militare dacice şi romane în 2013 şi participă cu ele la diverse festivaluri ori fac prezentări prin şcoli. Ioan “Gerula” Vrânceanu va putea fi văzut luptând pe 14 decembrie în Sala Polivalentă din Bucureşti unde va da piept cu orădeanul Florin “Fierul” Gârdan într-un meci pentru titlul categoriei 65 de kilograme din cadrul promoţiei de MMA, Romanian Xtreme Fighting.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.