Germania vrea o „busolă strategică” pentru Uniunea Europeană

Germania vrea o „busolă strategică” pentru Uniunea Europeană

Reorientarea politicii externe a SUA către China va rămâne un factor cheie la Washington, inclusiv după alegerile prezidențiale de peste ocean. Posibil în detrimentul Europei, apreciază Berlinul.

„Dacă acesta va fi cazul, înseamnă că noi, europenii, trebuie să fim capabili să putem acționa mai mult decât este cazul astăzi”, a continuat ea.

De aici importanța acestei „busole strategice”, un fel de „cutie de instrumente” care să garanteze consolidarea unui pol european în cadrul NATO.

Pentru Germania, este importantă, spre exemplu, capacitatea de transfer a trupelor pe teritoriul Europei, în acest sens cerând creșterea fondurilor din bugetul UE pentru această esențială „mobilitate militară”. Rețeaua de transport european trebuie adaptată nevoilor militare, a insistat Berlinul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, această „busolă” ar fi un „pas cheie pentru a garanta că toate statele membre susțin o politică externă și de apărare comune”, bazându-se pe o evaluare comună a amenințărilor la nivelul UE, a explicat Karrenbauer.

Ceea ce nu va fi o sarcină ușoară. De exemplu, unele țări membre (Polonia, statele baltice, Suedia, Slovacia, etc.) fiind mai sensibile la acțiunile Rusiei decât altele (precum Ungaria).

Acest lucru este valabil și vizavi de China, de obiectivele turcești în estul Mediteranei sau deamenințarea teroristă, care nu sunt percepute în același fel la Varvovia ca la Paris.

„Dacă vrem să ne afirmăm ca europeni, putem face acest lucru doar împreună. (…) Este vorba despre apărarea colectivă, este vorba despre operațiuni internaționale, este despre o viziune strategică asupra lumii, este, în final, vorba dacă dorim să ne modelăm activ ordinea mondială”, a insistat doamna Kramp-Karrenbauer.

Pe de altă parte, și în ceea ce privește metoda de evaluare a cheltuielilor militare, în special la nivelul NATO, ministrul german a pledat pentru renunțarea la celebrul standard de 2% din PIB, care, în aceste perioade de criză economică, nu are relevanță.

Pentru Berlin „într-un context de încetinire economică din cauza pandemiei Covid-19, procentul PIB va oferi o viziune și mai disproporționată a contribuției membrilor NATO (…) Cel mai relevant ar fi măsurarea capacităților militare furnizate Alianței”.

 

Foto: The White House