Germania și Marea Britanie, acord-cadru pentru producția de armament

Germania și Marea Britanie, acord-cadru pentru producția de armament Rachete / Sursa foto: Dreamstime.com

Germania și Marea Britanie au semnat un acord-cadru de cooperare în sectorul apărării și al producției de armament, potrivit ABC.

Acorduri privitoare la producția de armament

Prima vizită a lui Rishi Sunak la Berlin, la 18 luni după numirea sa în funcția de prim-ministru britanic, s-a soldat cu rezultate substanțiale.

El a încheiat un acord cu Olaf Scholz pentru a dezvolta în comun un obuzier cu telecomandă care poate trage proiectile de 155 de milimetri de la o distanță de 40 de kilometri (RCH 155), un nou program industrial care va depăși 9,3 miliarde de euro.

De asemenea, cei doi premieri au decis să extindă cooperarea în sectorul energetic: Sunak a reușit să-l determine pe Scholz să accepte realizarea unui studiu privind viabilitatea comerțului cu hidrogen între cele două țări. Iar armonia este deplină în ceea ce privește o nouă abordare bugetară, care pune Apărarea ca prioritate în investițiile publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scholz refuză să livreze rachete Ucrainei

„Trebuie să întărim pilonul european al NATO, mai ales când vine vorba de a avea un potențial de descurajare suficient, deoarece capacitatea noastră defensivă trebuie să aibă suficientă credibilitate”, a spus cancelarul german, care își menține totuși refuzul de a livra rachete Taurus Ucrainei.

„Decizia mea nu se va schimba”, a insistat el referitor la rachetele de croazieră germane, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.

Sunak spera să-l înmoaie pe Scholz, la o zi după ce a anunțat în Polonia cel mai mare pachet de ajutor britanic pentru Ucraina de până acum, dar linia roșie germană nu s-a mișcat nici măcar un centimetru.

Scholz rămâne concentrat pe conducerea eforturilor de a furniza Kievului cât mai multe sisteme Patriot în cadrul NATO. În martie, Berlinul a confirmat o comandă de 1,3 miliarde de euro pentru patru sisteme de apărare aeriană Patriot, primul fiind estimat să fie livrat până la sfârșitul anului 2025.

Cât armament au livrat Marea Britanie și Germania către Ucraina

„Germania și Marea Britanie sunt cele două țări care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare în Europa și sunt cele două țări care au fost în fruntea acordării de sprijin Ucrainei”, a reiterat Sunak.

„Sunt încrezător că asta va continua și suntem de fapt în procesul de consolidare a cooperării noastre de apărare și securitate cu germanii”, a mai declarat el.

În ceea ce priveşte problema migraţiei, Scholz a păstrat distanța. Mai mulți parlamentari din partidul său, Partidul Social Democrat (SPD), împreună cu deputați ai Verzilor și CDU conservator, au semnat o scrisoare în care critică politica de imigrație a lui Sunak, care coincide cu prima sa vizită în Germania.

„Urmărim cu îngrijorare modificările aduse legii asupra expulzărilor în Rwanda”, se spune în scrisoarea semnată de 13 politicieni germani, „în special, afirmaţia dumneavoastră că nu mai doriți să respectați măsurile asigurătorii ale Curții Europene a Drepturilor Omului este enervantă”.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)