Scandal între Zelenski și Scholz pe rachetele Taurus

Scandal între Zelenski și Scholz pe rachetele TaurusVolodimir Zelenski și Olaf Scholz. Sursa foto: facebook/ Zelenski

Volodimir Zelenski a denunțat motivul pentru care Olaf Scholz de a nu-i trimite rachete germane Taurus.

De la ce se ceartă Zelenski cu Scholz

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat dur pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că refuză să-i trimită Kievului rachete de croazieră Taurus de fabricație germană, afirmând că refuzul de datorează dorinței de a păstra rachetele pentru propria apărare a Germaniei în fața Rusiei.

„Din câte înțeleg, cancelarul consideră că, fiind reprezentantul unui stat non-nuclear, aceasta e unica armă pe care o are Germania, cea mai puternică”, a declarat Zelenski referindu-se la rachetele Taurus, într-un interviu acordat companiei Axel Springer, care deține Politico. „Mi-a trimis mesaje în care mi-a spus că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a mai spus Zelenski despre Scholz.

Însă cabinetul german îi prezintă populației o cu totul altă logică pentru care nu trimite arma. Scholz a refuzat mereu să trimită rachete Taurus în Ucraina, afirmând public că acest lucru poate duce la escaladarea războiului și poate atrage Germania într-un război direct cu Rusia.

Zelenski insistă pentru rachetele Taurus

Kievul vrea arma, cu o rază de 500 de kilometri și un focos puternic, pentru a lovi ținte adânc în spatele frontului, cum ar fi Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Dar declarațiile lui Zelenski - în caz că l-a înțeles corect pe Scholz - sugerează că există un motiv pe care cancelarul nu l-a făcut public ori cel puțin o explicație care lui Scholz i s-a părut mai ușor de oferit lui Zelenski: anume că Berlinul are nevoie de aceeași armă pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin să atace Germania.

Zelenski afirmă că Scholz privește rachetele Taurus ca pe un factor de descurajare a unui atac nuclear, deși tot el a adăugat că nu înțelege logica aceasta. „Nici un om nu va fi protejat de către nici un fel de rachetă de lovituri nucleare, dacă ar izbucni un război nuclear, doamne ferește”, a declarat el.

„E foarte important ca lumea să știe că ai ceva special, o armă specială. Iar dacă e să fie război, aceea va fi utilă”, a mai spus el.

Război în Ucraina, ziua 757

Sursa foto: X

Bâlbele lui Scholz

Scholz, le-a dat însă germanilor o cu totul altă explicație, înfățișându-se drept un conducător care poate ajuta Ucraina fără a încălca anumite praguri care ar putea duce la un război mai amplu. Unii politicienii din propriul partid social-democrat l-au numit „cancelarul păcii” din acest motiv.

Până și membri ai coaliției lui de guvernare - cât și liderii opoziției conservatoare - l-au îndemnat să trimită rachete Taurus, dar Scholz a refuzat sub motiv că nu vrea să provoace Rusia.

„E o linie pe care eu, în calitate de cancelar, nu vreau să o încalc” a declarat el în martie. „E răspunderea mea să împiedic implicarea Germaniei în acest război.”

Zelenski acuză și SUA

Scholz a mai vrut să argumenteze și că operarea rachetelor Taurus ar presupune detașarea de militari germani în Ucraina - lucru pe care conducerea armatei germane îl infirmă.

Zelenski a denunțat în interviu nu doar refuzul german, ci și ritmul în care SUA îi aprobă Ucrainei utilizarea de avioane F-16 ori rachete americane ATACMS.

„Mereu mă folosesc de logică în măsurile mele, cuvintele mele și concluziile mele”, a declarat el. „Și pur și simplu nu înțeleg care e logica atunci când, de exemplu, unul dintre partenerii noștri deține arme de care Ucraina are nevoie astăzi pentru a supraviețui. Nu înțeleg de ce ei nu vor să ni le dea.”

(Articol de Paul Ronzheimer, redactor șef adjunct la cotidianul german Bild în Politico; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)