Germania se pregătește de război cu Rusia: „Atacurile pot avea loc fără avertisment și cu pagube existențiale”

Sursa: arhiva EVZ

Germania se pregătește pentru a redeveni o mare putere militară. Dacă până în prezent oficialii de la Berlin s-au concentrat, în special, pe creșterea economică, în detrimentul cheltuielilor militare, acest lucru nu va mai fi posibil. Amenințarea rusă, obligă statul german să se întărească din punct de vedere militar. Germania este considerată o punte de legătură între Est și Vest.

Germania are o poziție geostrategică la răscruce, între vestul și estul Europei. După 1990, țara a preferat să dea curs politicilor de dezvoltare economică și să încerce o apropiere de Rusia post-comunistă. Într-o mare măsură i-a și reușit, fiind cunoscute, de altfel afinitățile istorice dintre cele două state. În tot acest timp, Berlinul a pus accent pe economie, bazându-se pe relațiile privilegiate cu Rusia și lăsând capacitățile de apărare în plan secund.

Invazia rusească din Ucraina a dezvăluit o altă fațetă a Moscova, de natură să-i îngrijoreze pe germani. Așa cum s-a văzut în Ucraina, rușii nu sunt prieteni atât de loiali pe cât se pretind, dacă nu au interes.

Astfel, Berlinul trebuie să-și revizuiască politica față de Rusia și de regimul lui Vladimir Putin, mai ales că are o serie de obligații față de Polonia și republicile baltice. Astfel, cancelarul german Olaf Scholz este obligat să se distanțeze de Rusia și să-și întărească poziția față de Kremlin. Iar acest lucru cu toate costurile economice pe care le implică, mai ales în ceea ce privește livrările de energie.

Este un lucru neplăcut, pe care Angela Merkel, predecesorul său a încercat să-l evite pe tot parcursul mandatului său foarte lung, de altfel, relatează La Razon preluat de Rador. S-a dovedit că Vladimir Putin nu este de încredere, iar așa zisa lui prietenie și favorurile făcute Berlinului au avut scopul de a le adormi vigilența și de a-și spori influența. Când Angela Merkel a preluat mandatul în 2005, liderii occidentali au presupus că Rusia își va abandona regimul semi-autoritar pentru a îmbrățișa democrația liberală. Încrezătoare, ea și-a propus să continue moștenirea predecesorului său, Gerhard Schröder.

Chiar înainte de predarea mandatului, acesta a semnat contractul pentru construcția unei conducte de gaz din Rusia în Germania. Preluând planul lui Gerhard Schröder, succesoarea acestuia a făcut toate demersurile pentru ca Berlinul să devină cel mai mare partener comercial al Moscovei.

Berlinul înșelat în așteptările față de Rusia

Șaisprezece ani mai târziu, acele așteptări nu s-au materializat. Se pare, însă, că ambele părți s-au înșelat în propriile așteptări. Rusia nu a devenit mai liberală, așa cum se aștepta Berlinul, iar Germania nu a dat curs pretențiilor Moscovei de a convinge Europa să o trateze ca pe un egal. Merkel a cultivat relațiile cu Vladimir Putin până în ultimele momente ale mandatului său, chiar dacă acesta nu mai era de încredere.

După războiul declanșat pe 24 februarie, Germania nu mai are așteptări de la Rusia, astfel că și-a schimbat strategia față de aceasta. Potrivit unui document intern al Bundeswehr, publicat de săptămânalul „Der Spiegel”, armata germană are un alt obiectiv strategic.

Documentul care stabilește noua strategie militară

La sfârşitul lunii septembrie, generalul cu patru stele Eberhard Zorn a ordonat ca forțele armate să se pregătească eficient pentru un posibil război cu Rusia. Această schimbare de strategie va avea drept consecință reducerea prezenței Germaniei în misiunile internaționale și întărirea apărării naționale. Documentul, intitulat „Linii operaționale pentru forțele armate”, stabilește că misiunile externe la care participă, precum Afganistan, Balcani sau Mali, ar trebui reduse. În schimb, Germania se va focusa pe apărarea națională.

„Atacurile asupra Germaniei pot avea loc fără avertisment și cu pagube mari, posibil chiar existențiale”, se arată în documentul streategic care are 68 de pagini.

La rândul său, generalul Zorn a subliniat că viitoarea capacitate militară pentru apărarea teritoriului național va fi vitală pentru supraviețuirea Germaniei și a NATO.

„Descurajarea vizibilă și credibilă ar fi acum mult mai importantă, a transmis generalul, adăugâd că forțele armate ar trebui să se înarmeze pentru un „război impus”.

Sursa foto. Flickr.com

Germania se pregătește de război cu Rusia

Documentul Bundeswehr arată că situația este diferită de cea din 2014, iar un război cu Rusia pe flancul estic al NATO este mai probabil. Documentul subliniază că Germania ar fi trebuit să facă pași în această direcție după anexarea Crimeii în 2014. De la acel moment, mici trupe de comando avansate au fost staționate în țările din estul NATO. Cu toate acestea, nu a existat niciodată o amenințare serioasă din partea Rusiei, ca în prezent, după invadarea Ucrainei.

Raportul susține că Germania se confruntă cu amenințări „existențiale” și că „războiul în Europa este din nou o realitate” Iar scenariul cel mai probabil va fi un conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO. Eberhard Zorn reafirmă angajamentul din armata germană față de NATO, deși precizează că Berlinul își va iniția propria „autonomie strategică independentă față de Washington”.

La începutul invaziei, Germania a fost una dintre țările care a pledat pentru a considera acest fapt un „punct de cotitură” pentru Europa. El a vorbit despre necesitatea creării unui „fond special de apărare” de 100.000 de milioane de euro. Este de așteptat ca în 2023 bugetul militar german să crească la aproape 60.000 de milioane de euro, la peste 70.000 de milioane în 2024 și 80.000 de milioane în 2030.