Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să viziteze Kievul pe data de 9 mai, când Rusia va celebra „Ziua Victoriei”, în semn de solidaritate față de țara aflată în război. Este o șansă istorică pentru politicianul neamț de a-și spăla imaginea, în circumstanțele în care s-a confruntat cu o mulțime de critici din cauza răspunsului lent oferit în războiul declanșat de Rusia.
Tensiunile dintre Ucraina și cea mai puternică țară din Europa încep să se atenueze după un impas diplomatic de câteva săptămâni, care a fost declanșat de refuzul lui Volodymyr Zelensky de a-l găzdui pe președintele german Frank-Walter Steinmeier la Kiev, din cauza sprijinului din trecut oferit Rusiei.
Olaf Scholz a refuzat să viziteze Kievul de când a izbucnit războiul, în parte din cauza atitudinii lui Volodymyr Zelensky. El s-a confruntat de mult timp cu critici din partea Ucrainei din cauza abordării sale prudente în ceea ce privește acordarea de ajutor militar și renunțarea Germaniei la petrolul rusesc.
Zelensky i-a cerut lui Scholz să viziteze Kiev pe 9 mai
Joi, Volodymyr Zelensky l-a invitat pe Olaf Scholz la Kiev în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, marcând prima discuție dintre cei doi lideri din ultimele săptămâni.
„Este invitat să vină în Ucraina, poate să facă acest pas politic foarte puternic să vină aici pe 9 mai, la Kiev. Nu explic semnificația, cred că sunteți suficient de cultivați pentru a înțelege de ce”, a spus președintele ucrainean, potrivit Reuters.
Ziua Victoriei din Rusia de luni comemorează înfrângerea Uniunii Sovietice în fața Germaniei naziste în 1945. Unii experți cred că Putin va folosi această aniversare simbolică, care în mod tradițional include o paradă militară la Moscova, ca o oportunitate de a declara oficial război Ucrainei și de a mobiliza rezerviștii ruși.
O vizită a lui Scholz de Ziua Victoriei ar fi o dovadă profundă de solidaritate într-un conflict care a afectat reputația sa și a Germaniei în Ucraina.
Germania trimite șapte obuziere în Ucraina
Germania este cel mai mare furnizor european de asistență umanitară și financiară pentru Ucraina, dar ani de zile a încercat să mențină legăturile economice cu Rusia, chiar și în timp ce Vladimir Putin și-a intensificat agresiunea împotriva Ucrainei.
Scholz a pus capăt deceniilor de politică restrictivă a Germaniei în materie de export de arme pentru a oferi ajutor militar Ucrainei la câteva zile după ce a început invazia Rusiei, dar de atunci a fost criticat pentru că a acționat prea lent în privința cererilor Ucrainei și a făcut eforturi mari pentru a evita provocarea Moscovei.
De fiecare dată însă, Scholz a revenit asupra pozițiilor sale după o presiune publică imensă pentru a face mai mult pentru a sprijini Ucraina.
Germania a anunțat vineri că va trimite șapte obuziere în Ucraina, după săptămâni de dezbateri cu privire la faptul că furnizarea de sisteme de artilerie ar fi un pas prea departe.