Germania legalizează consumul de cannabis în scop recreativ

Germania legalizează consumul de cannabis în scop recreativSursa foto: Arhiva EVZ

Germania legalizează consumul de canabis în scop recreativ. Fiecare persoană fizică va putea să cultive maxim trei plante de cannabis pentru uz propriu.

Un număr în creștere de state occidentale are în plan legalizarea substanțelor halucinogene. Astfel Germania a făcut un pas important, pe 16 august, pentru legiferarea canabisului în scop recreativ.

Nemții au liber la cannabis

Deși se va legaliza consumul de canabis, autoritățile vor demara și o campanie de atenționare a tinerilor. Este categoria cea mai expusă consumului acestei substanțe considerată periculoasă pentru sănătate.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlamentul german, de la vârsta de 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de canabis. Germania va avea una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa. Îi urmează Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează presa internațională.

În Germania, fiecare persoană fizică va putea să cultive maxim trei plante de canabis pentru uz propriu. Noua legislaţie permite crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi (500 la număr) să poată cultiva planta pentru consum propriu, dar sub supravegherea autorităţilor.

Canabisul va fi consumat supravegheat

Viitoarele „Cannabis Social Clubs” vor avea o activitate strict reglementată. Nu se vor putea aproviziona decât membrii şi doar în limita 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta între 18 şi 21 de ani, valoarea maximă este de 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Noua legislație permite consumul de canabis  în afara acestor cluburi. Va fi interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de cluburi, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Minorii nu vor avea voie să consume astfel de substanțe halucinogene. „Pentru tinerii (sub 18 ani), consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii (până la 21 de ani), este limitat”, a transmis minstrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach.

Proiectul a generat puternice controverse în societate, puternic divizată pe această temă. Opoziția, dar și polițiștii și judecătorii au lansat critici virulente în spațiul public, potrivit France Presse.