Germania, Franţa şi SUA: Guvernul să continue lupta împotriva corupţiei

Germania, Franţa şi SUA: Guvernul să continue lupta împotriva corupţiei

Părinţii fondatori ai Uniunii Europene, Franţa şi Germania, precum şi principalul aliat strategic al României, Statele Unite ale Americii, s-au pronunţat pentru continuarea luptei împotriva corupţiei de către noua guvernare PSD.

La două zile după învestirea Guvernului, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţă că la ambasadele străine de la Bucureşti se transmite mesajul că PSD va subjuga justiţia.

"Se trimit la ambasade - oficial, neoficial, formal, informal - acest tip de informaţii, aceste două informaţii, că România va intra în derapaj economic, că acest program este nerealist (...) şi că PSD va subjuga justiţia. Nu există aşa ceva! Cine, într-un stat democratic, poate subordona justiţia?", spunea Dragnea la Realitatea TV.

Principalul partener strategic al României, Statele Unite ale Americii, felicită Guvernul abia după 7 zile de la învestirea în funcţie şi îşi însoţeşte mesajul cu o atenţionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În comunicatul de presă din 11 ianuarie, ambasada SUA la Bucureşti lansează şi un îndemn: "Îi îndemnăm pe toți reprezentanții ramurilor executivă, legislativă și judiciară din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea conducerii și instituțiilor României".

Pe 25 ianuarie, noul ambasador german la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat într-o conferinţă de presă că "partenerii europeni" ai României îşi doresc în special "stabilitate şi predictibilitate" şi "continuarea fermă a parcursului de întărire a statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei".

El s-a declarat împotriva soluţiei Ordonanţelor de Urgenţă pentru graţierea şi codurile penale. "Suntem cu toţii convinşi că acest subiect atât de sensibil precum cel care vizează modificarea Codului penal, legea graţierii, necesită o discuţie purtată cu atenţie, în mod transparent, la care să participe atât Parlamentul, cât şi experţi", a spus oficialul german.

Pe 27 ianuarie, într-o convorbire telefonică între Angela Merkel şi Klaus Iohannis, discuţie solicitată de cancelarul german, Merkel a spus că nu este de acord cu încetinirea luptei împotriva corupţiei.

Discuţia s-a petrecut în contextul protestelor împotriva modificării legislaţiei penale. "În ceea ce priveşte situaţia politică internă din România, cancelarul l-a asigurat pe preşedintele ţării de deplina susţinere pentru continuarea luptei împotriva corupţiei. O încetinire a ritmului luptei împotriva corupţiei şi relativizarea statului de drept şi a reformelor nu ar fi un semnal pozitiv", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al guvernului federal german, Steffen Seibert.

Ministerul francez de externe, prin vocea secretarului de stat pentru afaceri europene, Harlem Désir, a comunicat, pe 30 ianuarie, la Bucureşti, că întărirea statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei este o miză determinantă pentru viitorul României.

"Cred că este o miză determinantă pentru viitor continuarea întăririi instituţiilor, a statului de drept, a luptei împotriva corupţiei. Am venit să vă spun şi că ştim că înţelepciunea, dialogul vor ajuta pentru a se răspunde în mod pozitiv acestui raport al Comisiei Europene'', a spus oficialul francez, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu.