Germania este reticentă. Nu vrea să trimită avioane de luptă în Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și-a exprimat din nou rezervele cu privire la cererea Ucrainei de livrare a unor avioane de luptă occidentale. Poziția oficialului de la Berlin a venit în circumstanțele reuniunii G7, unde se va discuta despre încetarea blocadei rusești asupra exporturilor de grâu ucrainean și despre prevenirea unei crize alimentare globale.

Înainte de reuniunea miniștrilor de externe din G7 în orașul Weissenhaus, în nordul Germaniei, Annalena Baerbock a făcut referire la poziția anterioară privind instituirea unor zone de interdicție aeriană. Ne-am „poziționat deja în mod clar în ceea ce privește (livrarea de) material de zbor”, a declarat ministrul în fața reprezentanților mass-media.

Germania și NATO se opun cu strictețe instituirii unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, deoarece se tem că aplicarea acesteia ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia, fiindcă atunci ar exista riscul ca războiul din Ucraina să escaladeze dramatic.

Ucraina trebuie să își consolideze poziția ca exportator de cereale

Între timp, Annalena Baerbock a subliniat că grupul G7 dorește să se asigure că Ucraina poate rămâne un exportator important de cereale în ciuda războiului rusesc din această țară. Ea a precizat că reuniunea G7 de la Weissenhaus se va concentra, de asemenea, pe modul de deblocare a blocadei cerealelor rusești impuse împotriva Ucrainei.

În prezent, 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene, în special în Odesa, din cauza războiului, a spus Baerbock. Cerealele sunt necesare de urgență în țările africane și în Orientul Mijlociu, a precizat ministrul.

La orizont se prefigurează o criză alimentară, care va fi exacerbată de impactul climatic global, a adăugat ea, Ucraina fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de cereale la nivel mondial.

Potrivit cifrelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, anul trecut, țara a fost încă al treilea cel mai mare exportator de orz și al cincilea cel mai mare exportator de grâu.

Ce subiecte se vor aborda la reuniunea din weekend a liderilor G7

Ministrul german de externe și omologii săi din G7 vor discuta joi seară despre efectele războiului rusesc asupra Ucrainei. Discuțiile din cadrul G7 se vor opri și asupra rolului Chinei și a situației din Indo-Pacific.

Reuniunea se va concentra, de asemenea, pe situația din Afganistan, Africa și Orientul Mijlociu, precum și pe lupta comună împotriva crizei climatice și a pandemiei de coronavirus.

Miniștrii de externe ai Ucrainei și ai Moldovei vecine, care se teme să devină următoarea țintă militară a Rusiei, au fost, de asemenea, invitați să participe în calitate de oaspeți.

Ministrul indonezian de externe, Retno Marsudi, se va alătura reuniunii printr-o conexiune video. Indonezia prezidează în prezent G20.

Germania e reticentă cu privire la transportul de avioane de luptă

Germania prezidează în prezent grupul G7, care include SUA, Canada, Franța, Regatul Unit și Italia, precum și Japonia. Vorbind despre reuniunea liderilor, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și-a exprimat rezervele cu privire la solicitarea primită din partea Ucrainei privind livrarea unor avioane de luptă occidentale în teritoriul aflat sub invazie rusească.

În cadrul reuniunii G7 vor avea loc consultări informale între miniștrii de externe ai NATO la Berlin, unde situația din Ucraina va fi probabil din nou în centrul atenției.