Europa intervine în criza catalană prin intermediul justiţiei. Nu rămâne de spus decât că germanii, care sunt oameni practici, au dat „o ditamai palmă” peste ochi lui Mariano Rajoy şi strategiei sale care a urmărit luni de zile să „contrasteze atacurile” rebelei Catalonia şi să folosească justiţia şi nu inteligenţa politică, prin eliberarea lui Puigdemont.
Dincolo de faptul juridic în sine, Germania, care e ţara-motor a Europei, consideră că controversele politice trebuia să fie rezolvate politic în această poveste atât de bogată în lovituri de teatru, demne de un thriller.
Carles Puigdemont care se naşte şi moare în fiecare episod, vroia să internaţionalizeze conflictul, a trecut prin arest şi exil şi poate că va mai trece, dar politic a rămas în picioare pentru a afirma dreptul opţiune al catalanilor la autodeterminare.
Belgia, Elveţia, Germania şi Regatul Unit găzduiesc exilaţi politic ai Cataloniei din diverse motive, demonstrează că strategia agresiunii Statului Spaniol care a lăsat să lâncezească o problemă spinoasă, ar fi putut foarte bine să găsească o soluţie eficace, dar imediat după referendum şi-a demonstrat limitele.
Conflictul intern dintre Spania şi provincia Catalonia distribuie voturi electorale pentru anul de alegeri care va veni curând, dar nu oferă niciun fel de certitudine pentru viitor, ci confuzia limbajelor contrarii şi a orientărilor politice. Un cotidian de inspiraţie monarhică indignat, spune că Spania ar trebui să se desprindă de Europa şi să fie apărată de Putin.
Odată, ruşii au ajutat republicanii spanioli împotriva lui Franco (dictator absolut al Spaniei între 1939 şi 1975), acum, ironia soartei, chiar franchiştii apelează la Rusia. E evident că criza nu vede decât o Europă mai activă, discutând prin intermediul canalelor politice şi nu prin cel al justiţiei, titrează Huffingtonpost