Germania continuă să importe cantități importante de gaze rusești. Și nu e singura țară din Europa care face asta

Germania continuă să importe cantități importante de gaze rusești. Și nu e singura țară din Europa care face asta

Presa de stat de la Moscova susține că Germania cumpără gaze lichefiate din Rusia, în continuare, în ciuda restricțiilor impuse de Uniunea Europeană. Agenția de presă TASS indică drept sursă, postul de televiziune ZDF.

Europa continuă să cumpere gaze naturale lichefiate din Rusia, iar mare parte dintre acestea ajung în Germania, transmite agenția de presă TASS. Presa din Rusia citează postul de televiziune ZDF, indicând o serie de date ale Institutului de Economie Mondială.

„Guvernul Federal a afirmat că vrea să se descurce fără gazul rusesc. De fapt însă gazul natural lichefiat continuă să ajungă din Rusia în Germania”, se arată în articoul dat publicității de TASS.

Pe de altă parte, după cum a remarcat vicepreședintele Institutului de Economie Mondială, Stefan Kutz, statisticile europene nu reflectă faptul că Germania cumpără gaze naturale lichefiate din Rusia. Conform afirmațiilor sale, aceste gaze trec prin Belgia, iar volumul achiziționat de Germania este relativ redus, aproximativ 6% din necesarul total al statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Europa continuă importurile de gaze din Rusia

Publicația „Handelsblatt” a solicitat un punct de vedere pe acest subiect, legat de achizițiile de gaze naturale lichefiate din Rusia, de la compania analitică Icis. Conform Icis, de la începutul anului țările europene au crescut importul de gaze lichefiate rusești cu peste 20%.

„În prezent, aproximativ 13% din volumul total de gaze naturale lichefiate din Europa sunt livrate din Rusia, iar aceste volume cresc vertiginous”, a declarat reprezentantul Icis, Andreas Schroeder.

Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii noiembrie de „Financial Times”, în perioada ianuarie - octombrie țările europene au majorat importul de gaze naturale lichefiate cu 42%, comparativ cu perioada similară a anului 2021. Publicația a menționat că volumul de gaze naturale lichefiate livrate din Rusia în primele zece luni ale anului 2022 ar fi atins cifra record de 17,8 miliarde de metri cubi.

UE caută un acord pe tema plafonării prețului la gaze

Uniunea Europeană nu reuşeşte să se pună de acord cu privire la plafonarea preţului la gaze naturale, dat fiind că 12 ţări, inclusiv România, cer un plafon şi mai scăzut. Reprezentanții statelor UE au negociat, de urgență, la finalul săptămânii trecute, căutând să ajungă la un acord cu privire la plafonarea preţului la gaze. O decizie finală va fi luată la reuniunea miniştrilor energiei ce va avea loc marţi, 13 decembrie. Însă statele membre rămân divizate în privinţa acestui plan, după scrie Reuters.

Douăsprezece dintre cele 27 de state membre ale UE au distribuit un document prin care cer ca preţul plafonat să fie „semnificativ” mai mic decât ultimul plafon negociat.

Documentul a fost înaintat de Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia şi Slovacia. De luni de zile ţările UE nu reuşesc să se pună de acord cu privire la plafonarea preţurilor la gaze din cauza opiniilor divergente.