Germania comemorează 20 de ani de la violenţele anti-imigranţi din Rostock | VIDEO

Germania comemorează 20 de ani de la violenţele anti-imigranţi din Rostock | VIDEO

Germania comemorează, începând de miercuri, cele mai grave violenţe comise de extrema dreaptă după război, în 22 august împlinindu-se 20 de ani de la incidentul de la Rostock.

Preşedintele Joachim Gauck, care se va deplasa, duminică, la Rostock, oraş devenit de mai bine de două decenii un simbol al urii faţă de străini, a dat asigurări, înaintea festivităţilor de comemorare, că populaţia nu va cădea pradă manifestărilor extremiste. "Suntem de zece ori mai numeroşi decât ei", a afirmat Joachim Gauck.

La Rostock, oraş situat pe malul Mării Baltice, grupările de extrema dreaptă susţinute de locuitorii frenetici, şi-au manifestat, între 22 şi 26 august 1992, ura faţă de străini, atacând un centru de adăpost pentru solicitanţii de azil şi o clădire în care locuiau muncitori vietnamezi. În cartierul Lichtenhagen din Rostock, mii de persoane au scandat timp de patru zile "Germania aparţine germanilor, străinii afară".

Cu berea în mână şi capete rase, simpatizanţii mişcărilor de extremă dreapta au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în clădirile în care se aflau imigranţii, în timp ce forţele de ordine, luate pe nepregătite şi complet dezorganizate, s-au retras. Abia după cea de-a treia noapte de violenţe, solicitanţii de azil au fost evacuaţi din centrul oraşului. Probleme după reunificare

La numai doi ani de la Reunificarea Germaniei "cele mai dure amintiri ale pogromului nazist au ieşit la iveală", relatează postul regional de televiziune NDR, care a consacrat un documentar acestor evenimente.

Principal port al RDG, Rostock, a căzut pradă tulburărilor economice violente ce au urmat Reunificării. Într-o perioadă în care în faţa sediilor serviciilor sociale se aşezau zilnic oameni la coadă, iar Germania de Est nu avea nici un fel de experienţă în ceea ce priveşte imigraţia (foarte rar soseau muncitori străini din state socialiste prietene, care trăiau însă izolaţi de restul populaţiei), au izbucnit primele tulburări cu caracter rasial, la Hoyerswerda, tot în fosta RDG.

În plus, după războiul din fosta Iugoslavie, numărul solicitanţilor de azil a atins o cifră record şi nenumăraţi refugiaţi (foarte mulţi romi din România) au sosit în centrul Rostock-ului.

De la Reunificare până acum, 58 de persoane au murit ca urmare a crimelor rasiale, potrivit Ministerului german de Interne. Mass-media vorbeşte despre circa 149 de victime. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/0G8U-a_rAGY" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News