În Germania, partidele de centru-dreapta militează pentru măsuri mai stricte pentru refugiații din Ucraina, inclusiv beneficii reduse. În același timp, cer ca aceștia să își caute locuri de muncă, în caz contrar amenință că îi trimit înapoi în Ucraina, transmite DW.
Germania adoptă o atitudine dură față de refugiații ucraineni
Partidele de opoziție de centru-dreapta din Germania, care conduc în sondaje, adoptă încă din vară o atitudine înăsprită față de refugiații ucraineni.
Un membru important al Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria a cerut încă din iunie ca refugiații să fie trimiși înapoi în Ucraina dacă nu își găsesc un loc de muncă.
„La mai bine de doi ani de la începutul războiului, principiul trebuie să se aplice acum: Acceptați un loc de muncă în Germania sau întoarceți-vă în zonele sigure din vestul Ucrainei”, a declarat liderul parlamentar al CSU, Alexander Dobrindt, pentru tabloidul Bild am Sonntag la sfârșitul săptămânii, citează sursa.
Germanii cer beneficii mai puține pentru refugiații ucraineni
În declarația sa, Dobrindt a făcut referire la ajutoarele de șomaj, cunoscute sub numele de Bürgergeld, sau venitul cetățenilor, care îi împiedică pe ucraineni să își găsească un loc de muncă.
„Avem nevoie de obligații mai puternice de cooperare pentru solicitanții de azil atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă”, a spus el.
O poziție similară au adoptat și Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul-soră non-bavarez al CSU dar și Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz.
„Refugiații de război nou sosiți din Ucraina nu ar mai trebui să primească un venit de cetățean, ci ar trebui să intre sub incidența Legii privind beneficiile solicitanților de azil”, a declarat și secretarul general al FDP.
Acest lucru, a sugerat el, ar forța mai mulți ucraineni să își găsească un loc de muncă.
Germania se confruntă cu un deficit de muncă
Aproximativ 1,3 milioane de persoane cu cetățenie ucraineană trăiesc în Germania, potrivit cifrelor guvernamentale pentru martie 2024, majoritatea fiind femei și copii. Potrivit Ministerului Federal de Interne, aproximativ 260 000 dintre aceștia sunt bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.
„Avem un deficit de forță de muncă peste tot - în industria restaurantelor și a construcțiilor, de exemplu, sau în sectorul îngrijirii”, a adăugat Djir-Sarai.
„Nu ar mai trebui să folosim banii contribuabililor pentru a finanța șomajul, ci, în schimb, trebuie să ne asigurăm că oamenii își găsesc locuri de muncă.”