Germania. Ce spun locuitorii din Kallstadt, satul strămoșilor lui Trump

Printre podgoriile din sud-vestul Germaniei se află comuna Kallstadt, unde au crescut, la sfârșitul secolului al XIX-lea, bunicii paterni ai președintelui american, Friedrich și Elisabeth, înainte de a emigra în Statele Unite.

În satul german al strămoșilor lui Donald Trump, situat în Renania-Palatinat, în apropiere de Luxemburg, primarul se gândise, în urmă cu patru ani, să dezvăluie o placă în cinstea liderului american, dacă ar face ceva „măreț” pentru Statele Unite sau pentru lume.

După patru ani de mandat a președintelui republican, nu mai e cazul pentru un astfel de demers, scrie AFP.

Casa unde au trăit Friedrich și Elisabeth, albă, cu aspect banal, poate fi încă văzută în acest sat liniștit cu aproximativ 1.200 de locuitori.

Dar locuitorii din Kallstadt  s-au săturat să vadă comuna lor asociată cu imprevizibilul președinte american, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile din 3 noiembrie.

Cele două țări ale noastre erau prietene, iar prietenii noștri ne rămân prieteni în continuare”, comentează primarul Thomas Jaworek.

„Dar când îi vezi pe Angela Merkel și Donald Trump stând unul lângă celălalt, ai senzația că acum există două lumi între noi”, recunoaște edilul în vârstă de 52 de ani.

Brutăria Trump

În orașul Freinsheim din apropiere trebuie mers pentru a găsi numele lui Trump afișat cu oarecare mândrie. La 73 de ani, Ursula Trump este cu un an mai tânără decât președintele american și are același gust pentru marketing.

În brutăria ei, după alegerile prezidențiale americane din 2016, a lansat vânzarea de prăjituri cu steaguri americane și mici embleme cu Trump. „Oamenii au venit din toate colțurile, doar pentru prăjiturile Trump, a fost o nebunie!”, își amintește ea.

Până când a venit ziua când locuitorii au organizat un boicot al magazinului său. „Au spus: de ce îi faceți reclamă acestui idiot? Le-am răspus: nu-i fac reclamă. Am numele lui, de ce nu m-aș folosi de el?”.

Frenezia s-a potolit acum. Ursula este căsătorită cu Harald Trump, care a descoperit că el și președintele american au un strămoș comun care a trăit acum patru generații și nu renegă această rudenie vagă. Recunoscând că „nu știe prea multe” despre politica lui Trump, Ursula a declarat că nu acceptă „ura față de femei” a liderului de la Casa Albă.

De asemenea, ea regretă decizia lui Donald Trump de reduce cu 9.500 de oameni contingentul soldaților americani staționați în Germania, al cărui număr se va reduce la 25.000.

„Prietenia american-germană a fost construită de-a lungul anilor, deoarece americanii erau aici și cred că această decizie ar putea să o rupă”, spune ea.

Trump nu a vizitat niciodată Kallstadt

În această regiune a Renaniei-Palatinat în care o mână de oameni mai poartă numele Trump, Sven Trump a încercat să atragă atenția președintelui american: proclamându-se văr îndepărtat al chiriașului Casei Albe, l-a chemat să se implice în lupta împotriva încălzirii globale.

 Purtând o emblematică șapcă roșie a președintelui Statelor Unite, dar pe care scria, modificat, „Keep the world great”, acest bărbat de 38 de ani s-a filmat anul trecut în fața casei bunicului patern al lui Trump.

„Donald, schimbările climatice există și consecințele sale afectează Statele Unite, și pe tine!”. Cu toate acestea, Statele Unite au notificat ONU în noiembrie anul trecut despre ieșirea din acordul climatic de la Paris, decisă în 2017 de  Trump.

Președintele american nu a vizitat niciodată Kallstadt și a făcut doar scurte opriri în Germania în timpul mandatului său.

„Am sânge german”

Timp de patru ani, Donald Trump a atacat în mod regulat cea mai mare economie din zona euro, criticată pentru excedentele sale comerciale sau pentru cheltuielile militare considerate prea mici, dar și pentru politica de migrație a Angelei Merkel, care a stârnit disprețul liderului de la Casa Albă.

Anul trecut, însă, promisese să se întoarcă pentru a vizita țara strămoșilor săi: „Am sânge german, voi fi acolo”, a spus Trump.

Din păcate, „nu mai există încrederea pe care am avut-o cândva” în Statele Unite, mărturisește Jörg Leineweber, care conduce un hotel situat chiar lângă fosta casă a familiei Trump.

Și dacă mai există grupuri care se opresc în fața casei și fac selfie-uri, „astfel de  grupuri au fost mult mai multe acum trei ani”, spune hotelierul.