Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, spune că Berlinul ia în considerare înlesnirea sancțiunilor impuse Rusiei, treptat, dacă există „progrese substanțiale” pe problema Ucrainei.
Săptămânalul „Der Spiegel” a publicat un articol în care arăta că guvernul condus de Angela Merkel ia în considerare ridicarea unor sancțiuni, cum ar fi restricții de călătorie, în schimbul cooperării Moscovei în privința alegerilor locale din estul Ucrainei. Jurnaliștii spuneau că oficialii vor deveni mai activi în găsirea unei soluții pe acest subiect.
Rusia nu se va schimba
Într-un comentariu publicat, ieri, de Euractiv, cunoscutul analist geostrateg George Friedman explica foarte clar că Rusia nu își va schimba politica față de Ucraina nici măcar din cauza sancțiunilor, iar Ucraina a devenit un conflict înghețat. Kievul nu poate recâștiga controlul asupra regiunii controlate de separatișii proruși și nici nu poate schimba statutul Peninsulei Crimeea.
Dar nici Rusia nu poate opri Ucraina să se apropie de Occident și de SUA. Dacă nu poate interveni direct în țara vecină, pentru că operațiunea ar fi dificilă și riscantă, Rusia este blocată în acțiunile sale.
De aceea, ar fi chiar surprinzător, spune Friedman, dacă Germania nu va căuta o modalitate de a ridica sancțiunile, pentru a normaliza relațiile bilaterale cu Rusia. Din punctul de vedere al Germaniei, cel mai grav scenariu ar fi un nou Război Rece în Est, într-un moment în care UE este slăbită. O confruntare între Europa și Rusia ar zdruncina UE, iar NATO a răspuns foarte slab la criza ucraineană.
Anti-sancțiuni
Frank Steinmeier a explicat că „unele țări UE sunt sceptice în privința extinderii sancțiunilor contra Rusiei și că nu este clar că se va lua această decizie”. „Sancțiunile sunt impuse pentru a găsi o soluție politică. Nu știu cum va decide Consiliul European în această privință”, a spus el.
Sancțiunile energetice, financiare și de apărare contra Rusiei, aplicate din cauza rolului jucat de Rusia în conflictul din Ucraina, expiră în iulie.
Juncker merge la Moscova
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a acceptat o invitație la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, în 16 iunie, dar spune că nu trebuie să se aștepte nicio „schimbare” din partea UE în privința sancțiunilor împotriva Rusiei, cu ocazia vizitei sale. „Vizita mea la Sankt Petersburg are o dimensiune economică, înainte de a avea o dimensiune politică, și nu va fi ocazia pentru UE de a anunța vreo schimbare a atitudinii noastre față de Rusia”, a declarat el. Este prima vizită a unui oficial european în Rusia, după anexarea Crimeei în 2014. Un discurs la forum și o întâlnire cu Vladimir Putin vor păstra deschis dialgoul în ciuda relațiilor tensionate dintre Moscova și Occident, spune Juncker.