Germania a recunoscut oficial genocidul din Namibia. Autoritățile de la Berlin vor investi 1,1 miliarde de euro în statul african
- Ionel Sclavone
- 28 mai 2021, 15:03
Statul german a recunoscut oficial că a comis genocid împotriva unor grupuri entice de pe teritoriul actualului stat african Namibia.
Germania a recunoscut oficial că a comis un genocid împotriva grupurilor Herero şi Nama din Namibia, după cum au informat agenţiile internaţionale de presă. Anunțul a fost făcut de ministrul german de Externe, Heiko Maas, care a cerut iertare Namibiei și descendenților victimelor.
„Vom califica acum oficial acele evenimente drept ceea ce sunt din punctul de vedere de astăzi: un genocid. În lumina responsabilităţii istorice şi morale a Germaniei, vom cere iertare Namibiei şi descendenţilor victimelor pentru atrocităţile comise”, a anunţat ministrul german de Externe Heiko Maas, citat într-un comunicat.
Preşedintele german Frank Walter Steinmeier urmează să ceară oficial iertare pentru aceste atrocităţi în cadrul unei ceremonii în Parlamentul namibian.
Despăgubiri în valoare de 1,1 miliarde de euro
În acest context, Germania a fost de acord să finanţeze în Namibia proiecte de 1,1 miliarde de euro pe 30 de ani, ca reparaţii pentru rolul său în genocidul şi confiscările de proprietăţi din colonia sa de acum mai bine de un secol, au relatat joi media din ţara africană
„Într-un gest de recunoaştere a suferinţei incomensurabile create victimelor, vrem să susţinem Namibia şi pe descendenţii victimelor cu un program substanţial de 1,1 miliarde de euro pentru reconstrucţie şi dezvoltare”, a afirmat şeful diplomaţiei germane.
Namibia a fost colonie germană din 1884 până în 1915.
Germania va investi în infrastructură și sănătate
O declaraţie comună cu privire la acord a fost făcută de trimişii speciali ai celor două state la 15 mai, la finalul celei de-a noua runde de negocieri pe acest subiect, afirmă media namibiană, citându-l pe purtătorul de cuvânt prezidenţial Alfredo Hengari.
Banii vor fi direcţionaţi către programe de infrastructură, sănătate şi instruire pentru comunităţile afectate, pe o perioadă de 30 de ani.
Guvernul german şi-a recunoscut anterior „responsabilitatea morală” pentru aceste omoruri, pe care un ministru le-a descris ca genocid, dar Berlinul a evitat să prezinte scuze oficiale pentru a evita să dea curs cererilor de despăgubiri. Însă în 2015 a început negocieri oficiale cu guvernul Namibiei în legătură cu aceste cereri.
În 2018, Germania a restituit ţării africane craniile şi alte oseminte ale indigenilor masacraţi, care în perioada colonială au fost folosiţi pentru experimente care să susţină teoria superiorităţii rasiale a europenilor.
Drama triburilor Herero și Nama
Mii de membri ai triburilor Herero şi Nama au fost omorâţi de forţele coloniale germane între 1904 şi 1908, după ce s-au răsculat împotriva ocupaţiei germane în ceea ce se numea atunci Africa Germană de Sud-Vest (1884-1915).
Supravieţuitorii au fost împinşi în deşert, unde au sfârşit în lagăre de concentrare ca sclavi şi au murit de frig, malnutriţie şi epuizare.
Se estimează că 65.000 din cei 80.000 de Herero care trăiau în colonia Africa Germană de Sud-Vest şi 10.000 din 20.000 de Nama au murit în acea perioadă.
Namibia a fost colonie a Germaniei din 1884 până în 1915, când aceasta a pierdut-o în timpul Primului Război Mondial. În 1920 teritoriul a fost plasat sub administraţia Africii de Sud, iar în 1990 şi-a câştigat independenţa.