GER NĂPRASNIC. Meteorologii avertizează că vor fi fenomene meteo PERICULOASE!
- Ana-Maria Adamoae
- 1 februarie 2012, 17:14
Avertizarea de cod portocaliu de ger, valabilă pentru aproape întreaga țară, este în vigoare până vineri, la ora 11.00. Maximele pornesc de la -15 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Câmpia Română şi ajung la -2 grade la Timişoara. În sud-estul țării, viscolul și-a făcut din nou simțită prezența, circulația rutieră fiind întreruptă pe mai multe sectoare de drumuri naționale. În Capitală, recordul a fost atins în această dimineață, când s-au înregistrat în jur de -20 de grade C. Pentru zilele următoare, meteorologii prognozează revenirea ninsorilor, mai ales în zona de sud a țării.
UPDATE 16.00 Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anunţat că, potrivit informaţiilor Administrației Naționale de Meterologie, se va menţine şi mâine codul portocaliu pentru ger, iar joi se va emite și cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase (vânt, ninsoare viscolită). Avertizarea va fi valabilă, cel mai probabil, începând de vineri la prânz. În cazul în care joi se vor înregistra precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, va fi emisă atenţionare de polei. În acest context, Executivul a decis, astăzi, suplimentarea cu un milion de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului bugetul Ministerului de Interne pentru asigurarea combustibilului necesar intervenţiilor în perioada următoare pentru structurile din subordine precum Jandarmerie, IGSU, Poliţie, Poliţia de frontieră. UPDATE 14.15 Precipitaţiile consistente sub formă de ninsoare preconizate pentru intervalul următor vor conduce la un risc accentuat privind declanşarea avalanşelor atât la altitudini mai mari de 1.800 metri, cât şi sub această înălţime, se precizează în Raportul zilnic privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, publicat de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Potrivit buletinului nivometerologic, valabil pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic), până la ora 20.00 vremea se va menţine geroasă în cursul nopţii şi al dimineţii, iar la altitudini mari şi peste ziuă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate şi trecătoare în zona de creastă din sector sud-estic. La altitudini de peste 1.800 metri, temperaturile minime se vor încadra între -25 şi -20 grade Celsius, iar maximele între -18 şi -14 grade Celsius. Sub 1.800 metri, se vor înregistra peste noapte între -20 şi -15 grade Celsius, în timp ce ziua se vor consemna până la -14 grade Celsius. La ora 14.00, stratul de zăpadă măsura: 134 cm la Bâlea-Lac, 100 cm la Vf. Omu, 74 cm la Sinaia, 77 cm la Predeal şi 69 cm la Fundata. În intervalul 1 februarie, ora 20.00 - 3 februarie, ora 20.00, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă noaptea. Cerul se va acoperi treptat şi pe arii extinse va începe să ningă. Local, cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate, ceea ce va duce la depunerea unui strat nou, consistent de zăpadă. UPDATE 12.00. Potrivit statisticilor Ministerulu Sănătății, 14 oameni și-au pierdut viața din cauza temperaturilor extrem de scăzute din ultimele zile. UPDATE 11.17. "La cotele care au fost până acum va mai fi frig astăzi, la noapte şi mâine. În următoarea perioadă nu par a fi schimbări majore de temperatură. Vor creşte ajungând la normele normale pentru această perioadă. De mâine încep şi ninsorile, care treptat se vor extinde în toată ţara. Se așteaptă ninsori în următoarele patru zile", a declarat pentru EVZ, meteorologul de serviciu al Institutului de Meteorologie și Hidrologie (INMH).
UPDATE 10.45. Această dimineață a adus și cea mai scăzută temperatură din acest sezon: minus 32,5 grade Celsius la Întorsura Buzăului, judeţul Covasna. În Harghita, minima de -27 de grade a fost consemnată la Miercurea Ciuc şi Joseni.
A fost frig în tot judeţul Covasna: -27 de grade Celsius la Sfântu Gheorghe, -26 de grade Celsius la Baraolt şi -24 de grade la Târgu Secuiesc.
Aceasta este a cincea zi, consecutiv, cu valori sub minus 26 de grade Celsius în judeţul Covasna.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost de -38,5 grade Celsius, la 25 ianuarie 1942, în apropiere de Brașov. UPDATE 10.15. Începând de mâine, va ninge din nou în mai multe regiuni din țară, avertizează meterologii de la Administrația Națională de Meteorologie. Astfel, în Maramureș și Crișana, izolat, va ninge slab. În Transilvania, va ninge slab, local, iar în Banat, va ninge pe arii relativ extinse. În Oltenia și Muntenia, cerul va fi mai mult noros și va ninge pe arii extinse. Și județele din Dobrogea vor avea parte de ninsori pe arii extinse, dar precipitațiile vor fi slabe cantitativ. Ninsori slabe, locale, se vor înregistra mâine și în regiunea Moldovei. VEZI AICI HARTA TEMPERATURILOR ÎN TOATĂ ȚARA UPDATE 9.30. Viscolul și zăpada au dat din nou circulația peste cap în sud-estul țării, mai multe drumuri naționale din județele Vrancea, Buzău și Tulcea fiind închise traficului rutier. Astăzi, va fi un frig tăios în toate regiunile ţării, cu temperaturi de până la -27 de grade Celsius, mai ridicate în Banat, Crişana şi pe litoral, unde va ninge slab. Maximele pornesc de la -14 , -15 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Câmpia Română şi ajung la -2 grade la Timişoara.
Gerul devine mai aprig astăzi în Capitală, unde temperatura minimă va fi de -18, -20 de grade dimineaţa. Potrivit prognozei, în Bucureşti vor fi şi condiţii de ceaţă, iar cerul va fi temporar noros pe parcursul zilei. În zori, termometrele indica minus 17 - minus 16 grade, vremea va fi geroasă chiar şi în cursul zilei. Maxima zilei va fi în jur de minus 11 grade. În țară, temperaturile vor scădea până la -27 de grade Celsius. În regiunile montane va ninge slab, temperaturile fiind un pic mai mari decât în zilele trecute. Specialiştii Ministerului Sănătăţii îi sfătuiesc pe oameni ca în această perioadă să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
Ieri erau închise 67 de şcoli din 17 judeţe, cele mai multe în Constanţa, Tulcea, Vrancea, Galaţi. Astăzi, numărul şcolilor închise se aşteaptă să crească.
CITIȚI ȘI:
- VISCOL și GER în sud-estul țării. VEZI ce drumuri au fost închise
- S-a întors VISCOLUL. Drumuri naționale din Vrancea, Buzău și Tulcea, închise din cauza zăpezii
- Oamenii pentru care -50º reprezintă normalitatea