Georgia îi scapă printre degete lui Vladimir Putin, după o mișcare disperată

Georgia îi scapă printre degete lui Vladimir Putin, după o mișcare disperatăVladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EvZ

Georgia. În pofida dreptului de veto al președintelui, aleșii partidului Visul Georgian și aliații lor au avut ultimul cuvânt pentru a include în lege textul extrem de contestat care vizează ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate. Suficient pentru a opri orice aderare la Uniunea Europeană.

"Parlamentul georgian a votat pentru a depăși vetoul prezidențial împotriva legii 'influenței străine', în ciuda protestelor masive și a condamnărilor internaționale", a rezumat "The Guardian" pe 28 mai.

Mișcare fundamentală făcută de Georgia

Din nou, marți, după votul aleșilor, "mii de manifestanți s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului. Bulevardul Rustaveli este blocat. Sunt mobilizați polițiști puternic echipați", a raportat site-ul Georgia Civilă. Deputații opoziției s-au alăturat protestatarilor mobilizați zilnic, adesea tineri, amintește presa georgiană.

În mulțime, unii au strigat "Ruși!" și "Sclavi!" la adresa parlamentarilor care părăseau clădirea, a relatat "The New York Times".

Legea impune oricărei ONG sau organizații media care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca "organizație care urmărește interesele unei puteri străine". Partidul de guvernământ, Visul Georgian, asigură că această măsură însoțită de sancțiuni este menită să oblige organizațiile să fie mai "transparente" în ceea ce privește finanțarea lor. Pentru oponenții săi, textul este inspirat de o lege rusească folosită de Moscova pentru a reprima vocile disidente.

Astfel, reamintește "Politico", președinta franco-georgiană Salomé Zurabişvili a refuzat să promulge ceea ce ea consideră a fi o "lege rusească" care "contrazice Constituția noastră". Prin urmare, Parlamentul a ignorat-o, majoritatea aleșilor opoziției preferând să se abțină. A fost suficientă o majoritate simplă.

Mesajul transmis de Josep Borrell

"Aspirațiile europene ale Georgiei pot fi păstrate doar printr-o schimbare a regimului", a declarat Tina Bokuchava, deputată din partidul de opoziție al fostului președinte Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită (MNU), pentru "Politico". O referire la alegerile legislative programate pentru luna octombrie.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat din nou că acest vot va afecta perspectiva aderării Georgiei, căreia i s-a acordat statutul de candidat în decembrie anul trecut. Reprezentanții a șapte state membre, inclusiv Franța, au cerut luni parlamentului georgian să retragă legea, amintește "The Guardian".

Georgia manifestatii

Manifestații în Georgia. Sursa foto: captura YT

La rândul lor, Statele Unite au anunțat interdicții de călătorie și alte sancțiuni pentru politicienii "complici în activitatea de subminare a democrației în Georgia", relatează "Politico". Astfel, adoptarea definitivă a legii ridică "cu mai multe niveluri disputa crescândă cu Washingtonul și Bruxelles-ul", estimează mass-media paneuropeană care titrează despre "visul georgian al unei UE în bucăţi".

"O zi foarte tristă pentru Georgia și restul Europei", a reacționat ministrul de Externe lituanian Gabrielius Lansbergis, citat de Georgia Civilă. De facto, adoptarea acestei legi pune în suspans aderarea Georgiei la UE, fără ca nimeni să beneficieze de acest lucru. Aproape nimeni".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / courrierinternational.com

Ne puteți urmări și pe Google News