George Simion, spion sau păcălit de ruși? Documente secrete văzute de Marcel Ciolacu

George Simion, spion sau păcălit de ruși? Documente secrete văzute de Marcel Ciolacu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

George Simion spion sau nu... George Simion, liderul partidului AUR, a fost declarat indezirabil în Republica Moldova pentru o nouă perioadă de cinci ani. Decizia a fost dată în februarie 2024 de către Inspectoratului General pentru Migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Chișinău. O lovitură dură pentru AUR.

Această măsură a venit în contextul în care, de la începutul conflictului armat din Ucraina, autoritățile moldovenești au clasificat 98 de cetățeni străini ca fiind indezirabili. Pe baza activităților lor potențial periculoase pentru securitatea națională sau ordinea publică. Ingredientele specifice unui război informațional.

În cazul specific al lui Simion, decizia de reînnoire a statutului său de persona non grata a fost comunicată oficial autorităților române. Anterior, Simion fusese expulzat din Republica Moldova în octombrie 2018, cu interdicția de a reveni timp de cinci ani. Pe fondul acuzațiilor de legături cu serviciile secrete rusești, aduse de un fost ministru al apărării moldovean.

George Simion spion sau nu?

George Simion, liderul AUR, are interdicție de a intra și în Ucraina până la finalul anului 2024. General-locotenentul Oleksandr Skipalski, fost șef al Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și ex-prim-vicepreședinte al SBU, serviciul de informații al Ucrainei, a explicat în 2023, motivul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia un ofițer SBU activ în Cernăuți pe durata președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire între George Simion, deputat român, și reprezentanți ai serviciilor speciale ruse. Informația a fost preluată și relatată de G4media, citând sursa ucraineană Obozrevatel.

Marcel Ciolacu, premierul României, președintele PSD a lămurit aseară al Digi 24, problema lui George Simion. Premierul a spus că decizia moldovenilor și a ucrainienilor i se pare întemeiată.

Ciolacu a văzut documente secrete

“Am avut acele discuții, mi-au venit documentele, documentele au un regim secret. Am văzut deciziile, atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei, de a-și menține interdicția în ceea ce-l privește pe domnul George Simion de a intra în R. Moldova și în Ucraina. Cred că este un semnal suficient de puternic, un om politic să aibă interzis în acest moment de a intra în două țări vecine. (...) Nu îmi cereți să divulg lucruri pe care nu am voie să le vorbesc. Este o decizie administrativă întemeiată. Ține inclusiv de unirea României cu Republica Moldova, și bănuiesc că România n-a vrut să se unească și cu Ucraina.”, a spus Marcel Ciolacu

Ce puteau conține acele documente, s-au întrebat mulți. Exclusiv, potrivit unor surse din serviciile de informații, documentele nu putea veni decât pe filiera cooperării între români și SBU sau SIS. Premierului României i s-a prezentat o sinteză a acestora, cu evaluarea de rigoare. Cel mai probabil, citind printre rândurile discursului premierului, George Simion a fost identificat ca fiind în anturajul unor ofițeri de spionaj ruși. Iar cei doi oficiali din Rep. Moldova și Ucraina au exprimat clar!

Scenarii probabile

Dar care sunt situațiile probabile. În primul rând, nu înseamnă că George Simion a fost identificat ca fiind spionul lui Vladimir Putin. Ci putea fi atras în diverse operațiuni “în orb”. Fără să i se spună că este vorba de un serviciu de informații. Sau poate avea în anturajul apropiat oameni care sunt legați direct de serviciile de spionaj rusești. A treia variantă ar fi ca George Simion să fie atras în colaborare printr-o operațiune sub “steag fals”.

Operațiunea sub steag fals (cunoscută și ca "false flag operation" în engleză) se referă la acțiuni care sunt concepute pentru a părea că sunt efectuate de un grup sau națiune diferită de cea care le execută de fapt. Termenul provine din tacticile navale istorice, unde o navă ar putea arbora steagul (flag) unei alte țări pentru a induce în eroare inamicul înainte de a lansa un atac. În context modern, termenul este folosit în mod larg pentru a descrie orice act de înșelăciune care are scopul de a face ca responsabilitatea pentru un anumit act să pară că aparține altcuiva decât adevăratului autor.