George Pădure îşi scrie memoriile

George Pădure îşi scrie memoriile

Patron al celebrei GEPA Electro Center, fost primar, „belgianul“ s-a retras în afaceri imobiliare şi a scris 400 de pagini la cartea vieţii.

A inventat sloganul TV „Un pic mai bine pentru Dumneavoastră“, celebru după Revoluţie, care i-a promovat firma GEPA Elecro Center.

A fost primar independent de sector, mic filantrop (după cum îl prezenta „Evenimentul zilei“ în 1993) şi a fost aproape de a deveni primar-general al Capitalei.

A mai fost şi chelner pe vapor, spălător de maşini, vânzător de casetofoane în Portul Anvers şi intermediar pentru turneele din Belgia ale echipelor de fotbal româneşti - lucru puţin ştiut.

Ne puteți urmări și pe Google News

George Pădure, unul dintre personajele cu mare notorietate în primii ani de după Revoluţie, a dispărut, încet, dar sigur, într-un anonimat neanticipat.

Azi se ocupă de afaceri imobiliare şi scrie la cartea-jurnal „O viaţă cât zece“, în care îşi justifică ieşirea de pe scena publică astfel: „Unele dintre personajele care accesau politica anilor 2004-2005, care au transformat televizorul în arenă de circ, şi comportamentul unor cunoscuţi din presă m-au făcut să nu mai vreau nici politică şi nici «glorie»“. „În Anvers eram cunoscut ca «George românul»

Banii cu care George Pădure şi-a pornit afacerea i-a făcut „afară“, după ce a fugit în 1980 din România. Pe vapor.

„Mi-am depus dosarul de îmbarcare ca ospătar pe vapor, la un client al restaurantului, inspector de personal la Navrom. I-am spus că nu vreau prea multe verificări pentru a merge repede. Şi repede a mers şi totodată fără verificări, dosarul meu fiind băgat la «urgenţe» şi aprobat de toată lumea în doar 3 luni. Totul m-a costat 10.000 de lei în bani lichizi“, spune Pădure care, după mai multe voiaje pe diferite nave, rămâne în Portul Anvers.

După o experienţă nereuşită ca spălător de maşini, se angajează la o firmă de vânzări produse electronice, „Juber Trade“.

„Îmi căpătasem un oarecare renume, fiind cunoscut ca «George românul». Începusem să cunosc Portul Anvers pe cât era de mare, pe atât de bine. Existau 1.200 de dane, unde zilnic veneau în jur de 130 de vapoare. (...) Devenisem unul dintre cei mai buni şi puternici vânzători în sistem «Duty-Free».“ George se întoarce După 1989, George Pădure îşi face intrarea în noua economie de piaţă românească. Revenit din Belgia cu banii necesari pentru a începe o afacere în noua democraţie din ţară, Pădure îşi forţează norocul chiar la guvern.

Scena „revenirii“ este depănată în cartea-jurnal, nepublicată încă: „Cu toate că Petre Roman venea să cheme investitori în România pe la toate posturile de televiziune străine, la Bucureşti toţi aşteptau şpagă pentru orice hârtie eliberată. Aşa s-a făcut că în toamna lui 1990, într-o seară, am decis să-i scriu primului-ministru un fax, pe care i l-am trimis în timpul nopţii la guvern, direct de la faxul meu din Belgia. Nicio reacţie. Odată cu venirea mea la Bucureşti am hotârât să mă duc personal la guvern. Am spus că nu doresc să discut cu primul-ministru, dar doresc ca acesta să fie informat pentru a nu avea o «surpriză » dacă pe un post belgian apar eu, într-o totală contradicţie cu declaraţiile Domniei Sale. Toate acestea i le-am comunicat unui consilier pe nume Micu şi nu au trecut trei ore că eram deja căutat la Hotelul Bucureşti, unde aveam un apartament închiriat. Un trimis al guvernului venise să-mi comunice ca dimineaţă să mă prezint la viceprimarul Iorgulescu pentru spaţiu. După unele «mofturi» de neam prost ale acestuia, de silă sau de milă, am fost pus să aleg un spaţiu din trei. Am ales unul pe Calea Dorobanţi. GEPA putea să se desfăşoare“....

Printre angajaţii lui George Pădure din acea perioadă s-a aflat şi Janine Ştefan - vânzătoare cu carte de muncă la GEPA - care ulterior a devenit soţia lui Adrian Sârbu. După câţiva ani de succese, GEPA începe să se scufunde. Pădure spune că din cauza crizei generale prin care a trecut România în 1997, şi nu a unei inabilităţi manageriale. „Făceau accidente şoferii că se uitau la magazinul meu“

Şi-a încercat norocul şi în politică. „Dacă vreţi să ştiţi, Cristoiu a fost cel care m-a făcut primar atunci, că «Evenimentul zilei» m-a promovat. Fără bani! Am câştigat primăria de sector cu 50 de milioane de lei, în 1996. Mi-am luat şase oameni, magazioneri de-ai mei, şi au umplut Bucureştiul de afişe. Cât priveşte afacerile, la fel de mulţumit sunt. Că nu mi-au ieşit toate, nu mi-au ieşit... Dar mi-am dat dovadă de flexibilitate multă“, aşa îşi evaluează George Pădure „prestaţia“ din cele două domenii care l-au făcut celebru: afacerile şi politica.

Chiar uitate azi, cele mai importante creaţii în afaceri ale „belgianului“ au fost „GEPA Elecro Center“ şi „Magazinul Bucureşti- Berlin“, mărci care au făcut istorie imediat după Revoluţie.

„Am fost primul pe piaţă, primul care am venit cu idei de comerţ din Vest puse în practică aici. GEPA era cel mai frumos magazin. Ţin minte că făceau accidente şoferii în faţa magazinului, că era luminat şi întorceau capul să vadă mai bine. Şi mai ţin minte că îmi ziceau oamenii: «Vin să mă plimb la dumneavoastră în magazin fiindcă îmi place atât de mult tot ce văd, nu doar să cumpăr».“ S-a lansat în construcţii În ultimii ani, Pădure a dispărut din atenţia opiniei publice. Chiar şi escapadele sale cu o serie de dive, vânate de revistele mondene, au fost uitate în dosarele de presă pe care le ţine, bine capsate, într-un dulap. Azi se ocupă de imobiliare. Ridică blocuri, mai exact.

„Primul proiect, Metropolis, este de 300 de apartamente şi se finalizează în octombrie anul viitor. Cel de-al doilea, Sigma, de 2.000 de apartamente, în apropiere de Lacul Tei, va începe în primăvară. Apoi probabil că începem şi la Braşov un proiect, şi la Constanţa. Lucrez cu aceiaşi asociaţi belgieni cu care am fost din 1980, cu care am început şi GEPA...“, îşi descrie George Pădure investiţiile de aproximativ 250 de milioane de euro.

A dat gloria pe bani? Cert e că nu-şi mai doreşte expunere mediatică. „Nu mai vreau în atenţia opiniei publice. Eşti mai bine, eşti mai liniştit, nu mai e cazul. Eu sunt mulţumit de succesul pe care l-am avut.“