George Maior a primit acceptul Departamentului de Stat al SUA pentru a prelua ambasada României de la Washington
- Dan Andronic
- 29 iunie 2015, 00:00
Premierul interimar Gabriel Oprea a trimis actele ofi ciale președintelui Klaus Iohannis
P e 27 aprilie vă prezentam în exclusivitate noile propuneri ale premierului Victor Ponta pentru posturi de ambasadori. Pe lista scurtă apăreau numele lui George Maior, fostul director al SRI, Emil Hurezeanu, analist politic Digi 24, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, Mihnea Motoc și Ioan Jinga. De atunci, toți au trecut prin comisiile de politică externă ale Parlamentului, iar unii din ei au fost deja trimiși la noile posturi. Acum, vă prezentăm tot în exclusivitate, știrea potrivit căreia procedurile s-au finalizat și în cazul ambasadei din Washington.
Din lista celor care au primit decretul prezidențial în data de 12 iunie, lipsea numele fostului director al SRI. S-au strecurat în presă numeroase speculații, legate de absența sa, deși surse diplomatice au precizat la momentul respectiv că procedurile de desemnare a unui ambasador la Washington sunt mai îndelungate decât cele în țările europene. Între timp s-a rezolvat și această problemă.
În perioada mandatului său, cel mai lung din istoria serviciului de informații, SRI a fost apreciat pentru rezultatele deosebite în cadrul cooperării cu parteneri euro-atlantici, dar și pentru echilibrul dovedit pe scena politică internă
Potrivit unor surse oficiale, care au confirmat în exclusivitate „Evenimentului Zilei”, în cursul săptămânii trecute, Departamentul de Stat al SUA a transmis acceptul pentru desemnarea lui George Maior ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii.
Procedură extrem de rapidă
Premierul interimar Gabriel Oprea a înaintat toate actele necesare președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de numire, ce urmează a fi publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni. Potrivit surselor oficiale citate, procedura în cazul lui George Maior a fost extrem de rapidă, fiind neobișnuit ca un ambasador la Washington să fie confirmat în doar patru săptămâni. Se pare că relațiile de cooperare excelente cu serviciile de informații partenere pe care SRI le-a dezvoltat în cursul mandatului său, cât și contactele personale au avut o contribuiție importantă.