George Emil Palade. Un Nobel cât gloria unui popor

George Emil Palade. Un Nobel cât gloria unui popor George Emil Palade / sursa foto: wikipedia

George Emil Palade - Un Nobel cât gloria unui popor. Cum a gestionat Securitatea performanța genialului român din Diaspora?

George Emil Palade - Un Nobel cât gloria unui popor. Cum a gestionat Securitatea performanța genialului român din Diaspora?

Geroge Emil Palade s-a născut la 19 noiembrie 1912, în capitala Moldovei, Iași, familia sa locuind pe strada Sărărie. George Emil Palade a început școala imediat în anul următor Marii Uniri, în 1019, absolvind în 1922, ciclul primar.

În perioada 1923-1930, urmează gimnaziul și liceul (de fapt, atunci după școala primară urma liceul de 7 ani, curs inferior patru ani, curs superior trei ani, Bacalaureatul susținându-se în clasa a XI-a), descoperindu-și vocația pentru Medicină.

Ne puteți urmări și pe Google News

George Emil Palade - strălucit student la Medicină, căsătorit cu fiica marelui industriaș Nicolae Malaxa

Deceniul 1930-1940 a fost petrecut de către genialul ieșean ca student, rezident și doctorand al Facultății de Medicină de la București. Doctoratul a fost susținut în 1940, cu o teză despre histologie. A fost din 1942 până în 1945, membru al Corpului Medical al Armatei Române.

Anul 1941 îl găsește căsătorit cu fosta amantă a regelui Mihai Irina (Lulu) Malaxa, cei doi având un fiu și o fiică. În contextul schimbării de regim, reușește să plece din România, în Statele Unite ale Americii, unde va lucra  alături de Albert Claude, mentorul lui, la Rockefeller Research Institute, una din mega-structurile cercetării medicale din SUA.

George Emil Palade și Nobelul  -  cum a apreciat Securitatea perfomanța lui Palade din 1974?

George Emil Palade s-a visat un bun practician, a reușit să fie, dovadă fiind anii de război, dar mereu a fost atras de cercetarea de nișă. Albert Claude îl convinge să se îndrepte spre biochimie și biologie celulară. Așa se face că George Emil Palade, începând din anii 60, se dedică unor ample cercetări intra-celulare.

Ajunge la concluzia că bolile vin din celulă, unde există un mod de tramsitere a informației. Așa a ajuns să descopere faimoșii ribozomi, numiți „corpusculii lui Palade. Din 1973, academicianul american Palade (a fost admis în Academia Americană de Științe în 1961), a lucrat la Yale University.

În 1974, primește Nobelul alături de Albert Claude și de Christian de Duve. Deși se despărțise de Nicolae Malaxa, Securitatea nu putea uita legătura lui cu industriașul ajuns în SUA, care fusese reprezentat internațional de celebrul avocat american Richard Nixon (viitorul președinte al SUA din 1968 până în 1974).

Relația cu România, după comunism

De aceea, familia din România a lui George Emil Palade a avut de furcă până să ajungă la ceremonia de acordare a premiului în Suedia.

Securitatea se temea ca aceștia să nu rămână acolo, dar nici nu putea să le refuze pașaportul pentru că toți laureații veneau la festivitate însoțiți de un cortegiu de rude și prieteni.

George Emil Palade a trecut cu bine peste momentul 1974, având șansa să își împărtășească cercetările și României. Din 1975, în California s-a înființat American Romanian Academy of Arts and Sciences, unde George Emil Palade a fost membru, ca și Mircea Eliade.

Marele laureat român al Nobelului a avut ocazia să vină în România din 1990 de mai multe ori. A murit la 7 octombrie 2008, la De Mar, California. Avea 95 de ani.