A murit George Emil Palade

A murit George Emil Palade

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în 1974, George Emil Palade, a murit astăzi în Statele Unite ale Americii, la vârsta de 96 de ani.

George Emil Palade s-a născut la Iaşi în 1912, într-o familie de profesori. Mediul familial l-a încurajat în formarea sa intelectuală. În 1930 este admis ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvă în 1940, obţinând titlul de Doctor în Medicină. În 1946 se însoară cu Irina Malaxa, fiica industriaşului Nicolae Malaxa şi pleacă cu soţia sa în Statele Unite ale Americii, fiind angajat ca cercetător la New York University. În 1952 obţine cetăţenia americană.

L-a întâlnit pe Albert Claude, un om de ştiinţă care lucra în Institutul Rockefeller şi l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în Departamentul de Patologie celulară. George Palade a realizat importanţa excepţională a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie.

Cum nu era biochimist, a iniţiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreună au combinat metodele de fracţionare a celulei cu microscopie electronică, producând componenţi celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracţiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organule subcelulare ca un component major producător de energie. Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine. El a pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade".

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1961 G. E. Palade a fost ales membru în "National Academy of Science". În 1973 părăseşte Institutul Rockefeller, mutându-se la Yale University, iar din 1990 lucrează la Universitatea din San Diego. Împreună cu Keith Porter, a editat revista "The Journal of Cell Biology", cea mai importantă publicaţie ştiinţifică în domeniul biologiei celulare. A fost ales membru de onoare al Academiei Române.

În 1999 Universitatea California constituie  "The George Emil Palade Fellowship Fund", burse ce sunt acordate la trei dintre cei mai buni cercetatori. În anul 1974 primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve pentru "descoperirile lor privind organizarea structural şi funcţională a celuluei". În 1986, Preşedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Naţională pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei, iar anul acesta, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan.

George Palade are doi copii, o fată Georgia Palade Van Duzen, şi un băiat Philip Palade, din prima căsătorie cu Irina Malaxa. În 1970 s-a căsătorit cu Marilyn Gist Farquhar.

Sursa: Wikipedia