USL, comparat de Geoană cu Titanicul: Nu sunt convins că Ponta va fi premier
- Marius Vulpe
- 15 februarie 2012, 20:57
Nu este sigur că social-democratul Victor Ponta va fi premierul României la începutul lui 2013, nici că puterea va fi preluată anul viitor de USL, susţine fostul şef al senatului, Mircea Geoană, într-un interviu acordat pentru postul Deutsche Welle.
"Nu sunt convins. Pentru că este foarte posibil ca scena politica să nu se fi calmat şi se pot produce schimbări neaşteptate în orice direcţie. Dacă se va merge pe o listă comună, cum am auzit că a spus domnul Ponta, asta înseamnă că trei partide – PSD, PNL si PC – vor avea tensiuni amplificate cu desemnarea de candidaţi. Mulţi dintre cei care şi-ar fi dorit să candideze se vor trezi în afara jocului. Şi aici exista riscul, din perspectiva PSD sau USL, căci e o oportunitate din perspectiva altora, ca foarte multă resursă umană eligibilă să se exprime diferit şi să apară forme de migrare. Este un astfel de risc extrem de mare până în alegerile locale. Ca să aibă o listă completă pentru alegerile locale, un partid mare are nevoie de 42.000 de candidaturi, dintre care eligibile sunt 30%. Închipuiţi-vă ce va însemna ca, în loc să ai 40.000 de psd-işti, 40.000 de liberali, va trebui să pui 40.000 cu toţii. Va fi ca pe Titanic când se vor bate pe bărcile de salvare", îşi explică senatorul, acum independent, scepticismul legat de convieţuirea armonioasă în USL.
"Între a câştiga alegerile şi a forma guvernul este o distanţă. Între a câştiga alegerile, a forma guvernul şi a avea pe X prim-ministru este iarăşi o altă distanţă... Este clar că Victor Ponta a reprezentat o soluţie de conjunctură pentru conducerea PSD. Este o problemă de timp până când conducerea lui Victor Ponta va fi contestată într-o formă sau alta. Când va fi acest moment, e o întrebarea valabilă. Dar PSD-ul este obişnuit cu lideri mai aşezaţi, mai robuşti şi nu e atat de dispus la experimente şi extravaganţe", crede Geoană. Clasă politică afonă, guvern cu strungari și economiști fără nivel de expertiză şi conexiuni externe Senatorul nu are cuvinte bune nici despre aportul factorilor de decizie româneşti la proiectul European. “În România nu există o discuţie educată despre proiectul european, clasa politică fiind în cea mai mare măsură afonă. Nimeni nu a pus întrebarea, în Romania, până unde ne putem permite abandon de suveranitate pe politici economice şi fiscale naţionale. Nu dintr-un sentiment anti-european, ci dintr-un sentiment de recuperare a decalajelor. Aş vrea să avem o conversaţie în care ni se spune de ce vrem să fim acolo. Ideea că România se transformă în profunzime sub bici sau supozitor din străinatate nu mai funcţionează", mai spune Geoană. Nici formarea noului guvern din oameni tineri, fără prea multă experienţă, nu este considerată cea mai bună soluţie. “Primul gest pe care trebuia să-l faca Mihai Razvan Ungureanu, în condiţiile în care a acceptat un job extrem de periculos politic şi foarte dificil, ar fi fost să aducă pe poziţia de ministru de Finante şi ministru al Economiei două personaje hiper-grele. Nu mă puneţi să spun nume. Aş fi adus la Economie pe cineva care a făcut bussines pe bune, care a condus consorţii de întreprinderi, nu poveşti: de la strungărie şi sindicat ajungi ministrul Economiei. Iar la Finanţe, deşi Drăgoi e o generaţie mai tânără...nu vine cu nivelul de expertiză şi conexiuni externe, acel calibru greu. Are experienţă externă, dar nu are acel tip de recunoaştere internaţională care să-l recomande ca pe unul dintre grei. Cred că ar fi fost nevoie de o echipa economică mai puternică", apreciază Geoană.