Ankara ameninţă cu închiderea bazelor americane, în cazul în care Congresul va recunoaşte genocidul împotriva armenilor.
Turcia ar putea lăsa armata americană fără sprijin logistic în Irak dacă membrii Congresului SUA vor adopta un proiect de lege care califică drept genocid masacrul asupra armenilor din 1915, informează Reuters.
Textul urmează să fie supus mâine votului Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, spre nemulţumirea premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, dar şi a opoziţiei de la Ankara.
O delegaţie formată din mai mulţi parlamentari turci a plecat ieri spre Washington pentru a face lobby pentru respingerea proiectului de lege.
„Nu adoptaţi acest proiect de lege. Dacă îl adoptaţi vom fi obligaţi să facem multe lucruri pe care nu dorim să le facem“, i-a avertizat pe congresmenii americani Egemen Bagis, vicepreş edintele Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare. Poarta spre Irak se închide Bagis a adăugat că trupele americane din Irak sunt dependente de susţinerea logistică asigurată de Turcia prin intermediul bazei militare de la Incirlik, folosită pentru aprovizionare.
„Proiectul i-ar putea mulţumi pe armenii americani pentru câteva zile, însă va avea cu siguranţă un efect negativ de lungă durată asupra relaţiei dintre doi parteneri strategici“, a mai spus Bagis.
„Circa 70% dintre materialele logistice americane sunt transferate în Irak prin Turcia“, a ţinut să reamintească unul dintre parlamentarii Partidului Popular Republican (CHP), Onur Oymen. Situată în sudul Turciei, baza de la Incirlik are un rol important în operaţiunile americane de pe teritoriul Irakului. Ea va deveni indispensabilă pentru SUA dacă Pentagonul decide ca retragerea progresivă a trupelor americane din Irak să se facă prin Turcia. Democraţii sunt de vină Iniţiativa adoptării proiectului de lege privind genocidul armean aparţine democraţilor, majoritari în Congres. De altfel, preşedintele Camerei Reprezentanţ ilor, Nacy Pelosi, este cunoscută ca o susţinătoare ferventă a cauzei armene.
Ea se opune unei prezenţe pe termen lung a SUA în Irak, motiv pentru care nu acordă aceeaşi importanţă susţinerii logistice venite din partea Turciei ca preşedintele George W. Bush. Acesta i-a transmis premierului turc faptul că administraţia americană se opune textului susţinut de Pelosi.
„Preşedintele a descris evenimentele din 1915 ca fiind una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XXI, dar consideră că studiile istorice, nu legea trebuie să determine dacă aceste evenimente constituie un genocid,“ a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai liderului de la Casa Albă.
TACTICĂ SINUCIGAŞĂ O sabie cu două tăişuri Decizia de a nu mai coopera cu Statele Unite în plan militar este o sabie cu două tăişuri, avertizează analistul turc Cengiz Candar. „Deteriorarea bruscă a situaţiei trupelor SUA din Irak şi, prin urmare, a situaţiei din Irak, nu este o opţiune favorabilă Turciei“, susţine Candar. Potrivit acestuia, o relaţie bună între Turcia şi SUA este vitală în egală mă- sură pentru fiecare dintre cei doi aliaţi.