Acţiuni în forţă pentru a apăra graniţele Europei. Istoria altfel decât la şcoală
Editura Evenimentul si Capital

Acţiuni în forţă pentru a apăra graniţele Europei. Istoria altfel decât la şcoală

Autor: | | 0 Comentarii | 1451 Vizualizari

Pe 21 octombrie 2012, la ora 6 dimineața, un grup de vreo 60 de tineri francezi ocupă acoperișul unei moschei în construcție din orașul Poitiers, scandând împotriva islamizării țării. Poartă un banner pe care scrie „732 Generation Identitaire”, pentru a aminti de victoria lui Carol Martel împotriva invadatorilor arabi care acum aproape 1300 de ani porniseră din Spania maură să supună Europa. Acțiunea fusese organizată pe twitter, iar website-ul organizatorilor spunea clar care le sunt revendicările: ”Nu mai vrem imigranți din afara Europei și nici moschei pe teritoriul francez”. Chiar dacă amenințau că nu vor părăsi acoperișul decât forțați, la 1 noaptea activiștii se retrag, după o înțelegere cu poliția. Chiar dacă mai mulți dintre organizatorii acțiunii sunt arestați (aveau să fie condamnați cu suspendare la sfârșitul procesului), tinerii naționaliști nu sunt dispuși să cedeze.

Pe internet începe să circule o declarație de război: "Suntem Generația celor care riscă să moară pentru că se uită fix la persoana nepotrivită, pentru că refuză să dea o țigară când i se cere, pentru că are o atitudine care irită pe cineva. Suntem Generația fracturii etnice, a totalei prăbușiri a coexistenței și a amestecului forțat de rase.” Era actul de naștere al Generation Identitaire, una dintre cele mai active și puternice mișcări naționaliste din Europa, cu filiale în Austria, Germania, Olanda, Italia și în alte țări europene. Constituită inițial ca mișcare de tineret a Blocului Identitar, organizația a căpătat de-a lungul anilor o identitate distinctă de grup care acționează.

În 2014, douăzeci de activiști din filiala din Flandra și-au făcut apariția în metroul din Lille pentru a asigura siguranța călătorilor. În 2016, optzeci de militanți au încercat să blocheze „Jungla” din Calais, cu scopul declarat de a-i împiedica pe imigranții de acolo să mai intre în oraș. Activiștii de extremă dreapta au fost însă împrăștiați rapid de poliție.

Hotărârea celor câteva sute de membrii și un sistem ingenios de a strânge fonduri au făcut posibile însă acțiuni de răsunet precum proiectul „Defend Europe”. Tinerii naționaliști francezi și camarazii lor europeni au încercat să ia în propriile mâini, prin acțiuni simbolice, apărarea frontierelor Europei.

În 2017, Generation Identitare a strâns, mai ales din Statele Unite și Canada, 150 de mii de dolari. A folosit banii ca să închirieze o navă de 40 de metri lungime, pentru a investiga posibilele înțelegeri dintre organizațiile non-guvernamentale care salvează imigranți în Marea Mediterană și rețelele de trafic de persoane. „Problema cu aceste ONG-uri este că funcționează ca un fel de taxiuri pe apă, transportând imigranți de pe țărmul libian până în Italia. În fapt, cooperează cu traficanții de oameni.” Acțiunea nu s-a soldat însă cu succes, membrii echipajului fiind nevoiți să se întoarcă acasă pe calea aerului.

În aprilie 2018, o altă acțiune de proporții a atras critici vehemente din partea guvernului francez. 100 de activiști ai Generatio Identitaire s-au deplasat la Col de l'Echelle în Alpii francezi pentru a-i împiedica pe imigranți să treacă granița din Italia. Pozele postate pe twitter de organizatori îi arată pe activiștii de extremă dreaptă, blocând frontiera cu o plasă de plastic, supravegheați atât de elicoptere cu sloganul „Defend Europe”, cât și de forțele de ordine care se temeau de izbucnirea unor violențe.

Ca și organizația italiană CasaPound, Generation Identitaire nu vrea să fie o mișcare eminamente politică. Grupul are un club de box și a inaugurat recent un bar numit „Citadela” la Lille. Mare vâlvă în presa mainstream au făcut însă taberele organizației, în care tinerii par să se pregătească de un adevărat război.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate