Generația Z schimbă regulile pe piața muncii. Cum ar trebui să arate biroul ideal
- Cristian Raducanu
- 20 ianuarie 2024, 07:43
Angajații din Generația Z au alte percepții despre locul de muncă. Un studiu efectuat la nivel național indică faptul că tinerii și-ar dori un sistem de muncă hibrid, în care să-și aleagă ei zilele când să lucreze de la birou.
Tinerii din Generația Z și-ar dori ca cel puțin trei zile pe săptămână să lucreze de la birou. Astfel, ei consideră că socializarea le îmbunătățește productivitatatea și, totodată, își întăresc legătura cu echipa. Cel puțin aste este concluzia unei cercetări recente efectuată în rândul personalului activ pe piața muncii.
Generația Z ar prefera să revină la birou
Printre beneficiile muncii de la birou, tinerii din Generația Z enumeră lucrul în echipă, socializarea precum și posibilitatea de a negocia față în față cu potențialii clienți. Totodată, tinerii sunt de părere că munca la birou, pentru cel puțin trei zile pe săptămână, le oferă posibilitatea de a se face remarcați. Astfel le cresc și șansele de a fi promovați în cadrul companiei.
Același studiu mai relevă faptul că aproximativ o treime dintre angajați (27%), fie că vorbim de Generația Z, Millenials sau Decreței consideră că zonele de lucru de la birou ar trebui să ofere ceva mai multe facilități și să fie mai primitoare.
Mai mult acces la tehnologie
În tot acest timp, puțin peste o cincime (21%) dintre participanții la studiu sunt de părere că spațiile de lucru trebuie dotate și cu zone de recreere care să permită accestul la tehnologia de ultimă generația.
Undeva la 14% dintre personalul activ pe piața muncii a declarat că zonele de lucru ar trebui să fie structurate în tip rezidențial, pentru a reda confortul de acasă. Ancheta sociologică s-a desfășurat la nivel național în intervalul noiembrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 1.208 de utilizatori de internet din România.
Generația Z, o generație indecisă
Trebuie remarcat faptul că, în ultimii doi ani, tendințele s-au schimbat în privința lucrului remote. După pandemia de COVID, piața muncii a suferit o tranformare, iar biroul de la serviciu a fost înlocuit cu cel de acasă. Un alt studiu inițiat anul trecut, deci undeva la doar doi ani de perioada lock-down, indică faptul că percepția angajaților s-a schimbat în privința muncii remote.
Aproximativ 50% din cei 4.000 de respondenți, majoritatea tineri din Generația Z, au lucrat de la birou și doar 18% de acasă. Întrebați de unde le-ar conveni să muncească, aproape o treime din cei care au lucrat de la birou și-ar fi dorit un sistem hibrid în care să-și aleagă singuri zilele în care să vină la serviciu, potrivit Euronews.