Naționala României joacă, vineri, un meci cu o miză uriașă, contra Poloniei. Întâlnirea este programată de la ora 21.45, de „Arena Națională”, și contează pentru Grupa E a Campionatului Mondial din 2018.

Le-am luat fața la Euro 1996

România se află din nou față în față cu Polonia, într- o campanie de calificare la un turneu final. Ultima dată, „tricolorii” au jucat cu „leșii” în preliminariile Europeanului din 1996.


FOTO: Naționala Poloniei, medaliată cu bronz în 1974 și 1982Elevii lui Anghel Iordănescu s-au impus cu 2-1 la București și au remizat în deplasare, scor 0-0. La final, România a mers în Anglia, alături de Franța, polonezii au rămas acasă. Cele două naționale au participat la Europeanul găzduit de Franța, în această vară, și au avut evoluții diametral opuse. „Tricolorii” n-au reușit să treacă de grupe, în timp ce polonezii au fost eliminați de Portugalia, în „sferturi”, scor 1-1 (3-5 după penalty-uri).

O comparație între perioadele de apogeu ale celor două națiuni fotbalistice este clar favorabilă polonezilor. „Roș-albii” s-au afirmat la nivel mondial, cu mult timp înaintea românilor, încă de la Mondialul din 1974, găzduit de R.F.G. La acel turneu, polonezii au jucat finala mică și au învins Brazilia, cu scorul de 1-0. Astfel a aflat lumea fotbalului despre jucători care nu spuneau prea multe înaintea Mondialului: Wladyslaw Zmuda, Kazimierz Deyna, Grzegorz Lato sau Andrzej Szarmach. În R.F.G, Lato a devenit golgheterul competiției, cu șapte goluri. Patru ani mai târziu, în Argentina, „leșii” au confirmat din nou. Au trecut de prima fază a grupelor, depășind R.F.G-ul, Tunisia și Mexicul.

Italia le-a interzis o finală

Echipa se baza în mare pe lotul din 1974, căruia i se alăturase și Zbigniew Boniek, fotbalist care avea să evolueze pentru Juventus Torino. În 1982, în Spania, Polonia a pus din nou mâna pe bronz, după o finală mică disputată contra Franței, scor 3-2. În semifinale, naționala slavă a fost eliminată de Italia, scor 0-2.

De partea cealaltă, România a atins cel mai înalt nivel la Mondialul din 1994. În SUA, Hagi, Dumitrescu, Răducioiu, Popescu sau Petrescu au ajuns până în „sferturi” și doar coșmarul cu Suedia (2-2 și 4-5 după penalty-uri) a făcut ca „tricolorii” să nu joace o semifinală cu Brazilia. „Noi n-am fost «Generația de Aur», am fost «Generația de Neuitat»”, avea să spună, după două decenii, Florin Răducioiu.