Evenimentul Zilei > Actualitate > Generalul care a delapidat fondurile Armatei Române, înfundat de un fost apropiat. Declarații incendiare în fața procurorilor
Generalul care a delapidat fondurile Armatei Române, înfundat de un fost apropiat. Declarații incendiare în fața procurorilor

Generalul care a delapidat fondurile Armatei Române, înfundat de un fost apropiat. Declarații incendiare în fața procurorilor

Generalul Iulian Gherghe a oferit detalii despre mecanismul prin care erau delapidate fondurile operative ale Armatei Române de către Marian Hăpău.

Generalul Iulian Gherghe, fost locțiitor al directorului Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Marian Hăpău, a făcut declarații incendiare în fața procurorilor militari de la Curtea Militară de Apel. Afirmații care îl incriminează pe șeful său, cercetat în dosarul delapădării celor 180.000 de dolari din fondurile operative ale serviciului secret al Armatei, în care Gherghe a fost arestat, anunță jurnalistul Silviu Sergiu pe siteul silviusergiu.ro.

„În momentul în care am fost adus la Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM) și apoi la Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), ambele conduse de gen. Marian Hăpău, am găsit acest mod de lucru legat de fondurile operative. Nu l-am creat eu.” A declarat Generalul Iulian Gherghe conform sursei citate.

Marian Hăpău

Nu a fost vorba numai despre suma de 180.000 de dolari. S-au delapidat și alte fonduri

El a mai afirmat că la mijloc nu a fost vorba doar despre sustragerea sumei de 180.000 de dolari. Și de-a lungul timpului, au mai fost sustrase și alte sume de bani.

„Generalul Gherghe a precizat că gen. Hăpău și Ilieana Chiriță, contabila DCiSM și apoi DGIA, erau gestionarii direcți ai acestor fonduri, fiind cheltuite sume importante de bani pe activități contrainformative fictive. Gen. Gherghe a acuzat faptul că gen. Hăpău și Ileana Chiriță au mințit în momentul în care au precizat că și-au făcut surse de informații, atât din cetățeni români, cât și din cetățeni străini, atât în România, cât și în străinătate.

Mecanismul fraudării banilor operativi

Aceste presupuse surse false de informații, le-a spus gen. Gherghe procurorilor militari, „primeau” recompense fictive în mod continuu. În context este important de precizat că doar apropiații gen. Hăpău, puțini la număr, aveau dreptul să gestioneze fondurile operative”, a mai scris jurnalistul Silviu Sergiu.

De asemenea, generalul Iulian Gherghe le-a mai spus procurorilor și care era mecanismul folosit pentru sustragea acesto fonduri.