Editura Evenimentul si Capital

GENERALII DICTATORI care au scos TURCII din ŞALVARI și nu i-au lăsat să se ÎMPUŞTE între ei | Haosul din Turcia zdruncină NATO

Mustafa Kemal Atatürk, „tatăl turcilor”, este venerat și astăzi în Turcia
Autor: | | 22 Comentarii | 9667 Vizualizari

Au existat doar doi turci, în ultimul veac, care vor rămâne în istoria țării lor ca mari lideri. Primul, acum aproape o sută de ani, a alungat sultanul, a scos turcii din șalvari, i-a lăsat fără fes pe cap și i-a alfabetizat. Al doilea, în anii ’80, a scăpat Turcia de un război civil. Mijloacele sale n-au fost, nicidecum, ortodoxe. A făcut-o cu pistolul la tâmpla preopinenților, din ambele tabere. Și chiar l-a apăsat. Există diferențe mari între ei. Asemănarea e că au ajuns la putere, ambii, printr-o lovitură de stat

Pe 17 noiembrie 1922, ultimul sultan al Turciei fugea din ţara pe care a condus-o despotic. Locul său l-a luat Mustafa Kemal Atatürk, un general „openmind”, care a interzis portul fesului, a alfabetizat, aproape forţat populaţia, a dat drept de vot femeilor, a interzis Sharia şi a pus bazele actualei Turcii moderne. Atatürk, în limba turcă, înseamnă „Tatăl turcilor”. Mustafa Kemal Atatürk s-a născut în 1881, la Salonic, pe atunci parte a Imperiului Otoman şi a murit pe 10 noiembrie 1938, la Istanbul.

Mustafa a studiat la academia militară din Monastir, azi Bitola, şi a fost trimis în Damasc. Uterior, s-a alăturat grupării devenită celebră sub numele de „Junii Turci”. Aceștia au preluat puterea de la sultanul Abdul Hamid al II-lea în 1908, iar Kemal a devenit o figură militară importantă.


Cum au trăit coșmarul românii aflaţi în Istanbul | Haosul din Turcia zdruncină NATO

Lovitura de stat din Turcia, minut cu minut | Haosul din Turcia zdruncină NATO

Lovitura de Bazar: 3 scenarii pentru un puci stupid | Haosul din Turcia zdruncină NATO

Conflict în NATO: Turcia dă ultimatum și șantajează America! | Haosul din Turcia zdruncină NATO
FOTO: S-a spus despre Kenan Evren că ar fi fost susținut de CIA. La alegerile din 1982 a fost votat de 90% dintre turciEroul de la Gallipoli

Mustafa Kemal a fost comandantul care a respins debarcările Antantei de la Gallipoli, în aprilie 1915, devenind erou naţional şi acordându-i-se titlul de „Paşă”. Între 1917-1918, Kemal Paşa a fost trimis pe frontul din Caucaz, luptându- se acolo, cu un anumit suces, cu rușii. A devenit din ce în ce mai critic la adresa incompetenţei guvernului sultanului în gestionarea războiului şi la adresa dominaţiei germane în Europa. În octombrie 1918, otomanii au capitulat în faţa forţelor Antantei, iar Kemal a devenit un conducător al partidului care favoriza politica apărării acelor zone ale Imperiului unde se vorbea limba turcă şi, în acelaşi timp, opta pentru retragerea din toate teritoriile ne-turce.

Kemal şi războiul patriotic

Istoria modernă a Turciei a început pe 10 mai 1919, când Kemal a ajuns în Anatolia. El a fondat o mişcare naţionalistă turcă, cu baza la Ankara. În aprilie 1920, un parlament provizoriu din Ankara i-a oferit ti tlul de preşedinte al Adunării Naţionale.

Kemal a declanşat un război patriotic pentru a alunga forţele militare engleze, franceze, italiene, armene şi greceşti din Turcia. Aceștia i-au recunoscut regimul său şi s-au retras. Dar trupele elene, călăuzite de „Ideea cea mare”, a recuperării teritoriilor locuite de greci, a Ioniei antice şi a Constantinopolului, au avansat însă prea adânc în inima Anatoliei înspre Ankara şi au fost înfrânte de Mustafa Kemal la Sakarya, în august 1921.

A desfiinţat califatul şi a abolit Sharia!

Republica Turcia a fost fondată pe 29 octombrie 1923 şi Kemal a fost ales primul ei preşedinte. A fost un dictator moderat și a impus reforme cu caracter democratic. Deşi a admirat unele aspecte ale politicii URSS şi Italiei Fasciste, nu era nici comunist, nici fascist. Proprietatea privată a fost protejată şi încurajată, iar inamicii politici nu au suferit pedepse mai grele decât exilul în provincie. Baza programului său era planul de secularizare şi modernizare a Turciei. Califatul a fost abolit în martie 1924, şcolile religioase au fost desfiinţate, iar legea musulmană Sharía a fost desfiinţată, fiind înlocuită de codul civil elveţian, codul penal italian şi codul comercial german.

A impus alfabetul latin şi a dat drept de vot femeilor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI