Gaze contra apă. Două țări europene fac o mișcare strategică în domeniul energetic. România ar putea fi scoasă din joc

Gaze contra apă. Două țări europene fac o mișcare strategică în domeniul energetic. România ar putea fi scoasă din joc

Un acord bilateral în domeniul energetic, încheiat vineri între Ungaria și Cipru, pune mari semne de întrebare în legătură cu acțiunile viitoare ale guvernului de la Budapesta atât în proiectul gazoductului BRUA, cât și în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze din Marea Neagră.

„Ungaria caută în mod continuu modalităţi alternative de a-şi spori securitatea energetică şi de a-şi diversifica sursele de aprovizionare, astfel că priveşte gazul din Cipru, din câmpul Afrodita, drept o alternativă realistă, iar cele două state au încheiat acum un acord bilateral în domeniul energetic - a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, vineri, în discursul rostit la inaugurarea consulatului maghiar de la Nicosia, potrivit agenției de știri MTI. Diplomatul ungar  a mai adăugat că țara sa, unde alimentarea cu gaze este asigurată dintr-o singură sursă, Rusia, vede în Cipru un actor important în aprovizionarea cu gaze a Europei de Sud-Est şi a Europei Centrale.

Péter Szijjártó susține că, în schimbul gazelor, Ungaria este pregătită să colabereze cu Ciprul în domeniul administrării apelor. „Aprovizionarea cu apă reprezintă o problemă gravă în Cipru, precipitaţiile anuale scad continuu, iar distribuţia devine din ce în ce mai neuniformă. Ungaria începe negocierile cu Cipru cu privire la modul în care tehnologiile avansate de tratare a apei din statul maghiar pot contribui la îmbunătăţirea aprovizionării cu apă a Ciprului”, a declarat ministrul ungar.

Diplomatul a făcut o referire subtilă și la poziția Ungariei în UE și a găsit similitudini între cele două state. „Ungaria priveşte Ciprul drept prieten şi aliat. Cele două ţări au o poziţie similară cu privire la o serie de aspecte legate de viitorul european. Ambele state consideră că obiectivul care trebuie atins este cel al unei Europe puternice a unor naţiuni puternice. Nu vrem o Europă care să dorească să îşi forţeze membrii să-şi uite tradiţiile, moştenirea sau identitatea. Ambele ţări doresc o Europă care să fie formată din state mândre de identitatea, cultura, tradiţiile şi religia lor” – a spus ministrul ungar, citat de MTI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Péter Szijjártó  a adăugat că Cipru, cât şi Ungaria consideră că este importantă intensificarea luptei internaţionale împotriva terorismului şi priveşte apărarea frontierelor sale, şi prin intermediul acesteia, a propriilor săi cetăţeni, drept o obligaţie naţională. De asemenea, a apreciat că omologul său cipriot, Ioannis Kasoulides, „face parte dintre puţinii miniştri de externe, mai ales în Europa, care atunci când spune ceva, nu trebuie să mă întreb, oare la ce s-a referit”.

Reamintim că anul trecut Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur. De asemenea, tot prin ministrul de Externe, Ungaria a cerut, în luna iunie, Statelor Unite să facă presiuni pentru ca România să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră începând cu 2022.