Editura Evenimentul si Capital

Șeful SRI la GAUDEAMUS. George Maior și-a lansat volumele „Despre intelligence” și „Spion pentru eternitate. Frank Wisner”. „În câmpul spionajului, LUPTA PENTRU LIBERTATE s-a născut la București”

George Maior, șeful SRI a lansat două noi volume la „Gaudeamus”
Autor: | | 11 Comentarii | 856 Vizualizari

Despre volumul "Despre intelligence", directorul Serviciului Român de Informații a spus că acesta abordează tema redefinirii rolului informaţiilor în secolul XXI. În acest sens, el a amintit o idee pe care susţinut-o în trecut: unificarea SRI şi SIE.

Într-o atmosferă discretă, parcă, față de forfota din cel mai mare târg de carte din țara noastră – Gaudeamus - a avut loc lansarea altor două volume scrise de directorulu Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior. Pentru cei care au asistat la această dublă lansare mesajul a fost, însă, de o deosebită importanță pentru istoria României. Ambasadorul George Maior povestit, în câteva cuvinte, despre noile sale cărți: „Spion pentru eternitate: Frank Wisner” şi „Despre intelligence”.

Prima dintre cărți îl descrie pe unul dintre cei mai importanți agenți secreți ai SUA, Frank Wiser, care a fost prezent, la București, în momentul de răscruce pentru țara noastră: 23 august 1944. „A fost primul care a atenționat Washington-ul că, dacă nu face ceva, acest popor va avea de suferit, fapt care, din păcate, s-a adeverit. S-a izbit, însă, de alianța, de atunci, dintre SUA și URSS.”, a spus directorul SRI. Maior a adăugat că Wisner a fost primul care a avertizat că lumea va fi împărțită în două și despre pericolul sovietic. A fost inițiatorul propagandelor, gen Europa Liberă, împotriva sistemului sovietic. „O luptă, am putea spune, pentru libertate, pe acest câmp al spionajului și al informațiilor, s-a născut la București.”, a conchis George Maior.

„Acum câţiva ani spuneam că un asemenea eveniment reduce şi un risc important la adresa securităţii naţionale care se numeşte incultură şi prostie, deci şi prostia poate fi un risc la adresa securităţii naţionale şi cei care citesc şi vin la asemenea evenimente, cumpărători s-ar putea să îmbunătăţească în final un mediu de securitate pentru cetăţenii României, pentru stat, pentru naţiune", a declarat șeful SRI.

George Maior a mai spus, în fața celor prezenți la lansarea cărților sale, că pentru a avea un sistem de informaţii eficient este nevoie de o organizare mai bună şi cred că cele două servicii mari de informaţii ale României, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii, trebuie să coopereze mai mult în acest sens: Am îndrăznit o părere personală că într-o ţară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi şi mai eficienţi decât suntem, dar acest lucru nu ţine de mine, ţine de o opinie profesională şi de voinţa politică. Nu este nimic controversat în acest lucru şi a discuta despre aceste probleme în viitor. Astăzi, riscurile, ameninţările la adresa securităţii unui stat vin şi din interior şi din exterior, se intercorelează,numai împreună putem să asigurăm securitatea acestui stat".

Iohannis, despre varianta Pippidi consilier la Cotroceni: „Se pricepe destul de bine la ceea ce face acum”

În timp ce directorul SRI oferea autografe, la Romexpo și-a făcut apariția și noul președinte al României – Klaus Iohannis. Acesta a asistat la lansarea cărții „Tranziția. Primii 25 de ani”, un dialog, după cum spunea autoarea Alina Mungiu-Pippidi cu Vartan Arachelian. La final, întrebat dacă o va lua consilier, la Cotroceni, pe Alina Mungiu-Pippidi Iohannis a zâmbit, a evitat un răspuns direct, dar a spus:„Cred că doamna Pippidi se pricepe destul de bine la ceea ce face”.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI