Gaudeamus 2019. Top 10 cărți de neratat

Gaudeamus 2019. Top 10 cărți de neratat

De astăzi până duminică vă puteți lăsa răsfățați în veșnic fascinanta lume a cărților. Tipărite! Veniți, pipăiți-le, mirosiți-le, luați-le acasă! Și, cel mai important, citiți-le și dați-le mai departe!

Știu, v-am amețit cu îndemnuri și semne de exclamare. Pentru a nu lungi inutil discursul, las mai jos, în atenția dumneavoastră și în ciuda evidențelor europene care ne așază, an de an, în coada iubitorilor de lectură, un clasament - subiectiv, evident - al celor mai interesante titluri propuse de cele mai importante edituri.

1. „Integrala poemelor” (Editura Humanitas), autor Ana Blandiana. Preț: 97 lei. „N-am fost în stare să scriu altfel decât ieşind din viaţa mea obişnuită, decupând timpul poeziei din timpul vieţii… Plecam la scris cum plecau sfinţii în pustie, ca să-l întâlnească pe Dumnezeu, iar ceea ce urma avea uneori într-adevăr trăsăturile miracolului. Când începeam să scriu, nu aveam senzaţia preaplinului care se revarsă, ci mai curând a uimirii că trecea prin mine. Când se oprea, mă descopeream golită, pustie şi, mai ales, cu sentimentul că este de tot” - Ana Blandiana.

2. „Scrisori din exil. Corespondență inedită - Matei Călinescu, Ion Vianu” (Editura Humanitas). Preț: 79 lei. „Cei care au împărtășit, aidoma nouă, condiția exilului se vor regăsi pe ei, cel puțin în parte, în această corespondență. Prietenia pe care am evocat-o consista în dorința vie de-a face celuilalt binele; prietenul este, în reciprocitate și oglinda, cel mai devotat și mai spontan dintre terapeuți. În nici un caz el nu îți face morală, în nici un caz nu îți minimizează suferința. Prietenia este un «da» permanent, un «da» neconvențional și lipsit de ipocrizie” - Ion Vianu.

3. „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” (Editura Polirom), autor Mircea Mihăieș. Preț: 74, 95 lei. „Un evantai multicolor: cu acest obiect în minte, m-am aventurat în scrierea cărţii de faţă, animat de gîndul secret de a construi un Anti-Ulysses. Fascinat de fiinţa de hârtie care, simultan, se ascundea şi atrăgea atenţia asupra sieşi, am început să explorez un continent al feminităţii explozive şi tainice, misterioase şi accesibile, travestite şi autodemascate”- Mircea Mihăieș.

4. „Literatura română sub comunism”, ediția a III-a, revăzută și adăugită (Editura Polirom), autor Eugen Negrici. Preț: 84, 95 lei. Volum de istorie literară sui-generis, cartea urmăreşte evoluţia fenomenului artistic românesc în condiţiile tragice ale unei societăţi opresive şi eforturile excepţionale ale scriitorilor români de a face să funcţioneze, cu cât mai puţine concesii, instituţia literaturii. Studiul tratează cele cinci etape distincte, decelate de critic, în evoluţia literaturii în perioada comunistă - informează platforma polirom.ro.

5. „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” (Editura Corint), autor Stejărel Olaru. Preț: 44,90 lei. „S-a scris mult despre Maria Tănase, needificator. Melodrama, sentimentalismul, senzaționalismul ieftin au făcut neclară imaginea unui personaj intrat oricum în legendă. Stejărel Olaru ne oferă o cu totul altfel de carte, remarcabilă prin valoarea ei documentară și cuceritoare prin talentul literar cu care a fost scrisă”, Alex Ștefănescu.

6. „Drumurile mătăsii. O nouă istorie a lumii” (Editura TREI), autor Peter Frankopan. Preț: 79 lei. Vreme de secole, faima și avuțiile erau de găsit înspre vest - în Lumea Nouă a Americilor. Astăzi, Estul este cel care îi ademenește pe cei aflați în căutare de bogății și aventură. Din întinderile Asiei Centrale și până în depărtările Chinei și Indiei, o regiune care odinioară a ocupat avanscena lumii se ridică din nou pentru a domina comerțul, politica și cultura mondială. Reevaluând fundamental istoria lumii, Drumurile mătăsii lansează o magistrală explorare a forțelor care au dus la ascensiunea și decăderea imperiilor, au determinat fluxul de idei și bunuri, iar acum vestesc noii zori ai lumii afacerilor internaționale. O veritabilă lecție predată de Peter Frankopan, profesor de istorie mondială la Oxford.

7. „Sociologia proastei guvernări în România interbelică” (Editura RAO), autor Bogdan Bucur. Preț: 59.99 lei. Este pentru prima dată în istoriografia română când este avansată și probată, după o metodologie sociologică care pretinde capacitatea de a asigura reprezentativitatea statistică la nivel național, ipoteza științifică privind proasta guvernare românească din perioada interbelică, văzută de mulți drept o autentică Epocă de Aur.

8. „Dune” (Editura Nemira), autor Frank Herbert. Preț 339, 94 lei. Pachetul conține șase romane (Canonicatul Dunei, Ereticii Dunei, Împăratul-Zeu al Dunei, Copiii Dunei, Mântuitorul Dunei, Dune) Într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, condus dupa reguli feudale, casele nobiliare se luptă pentru supremație. Casa Atreides primește controlul asupra planetei Arrakis, singura sursă de mirodenie - cea mai valoroasă și importantă substanță din univers. Asta adâncește vechea rivalitate dintre Casele Atreides și Harkonnen. Antologic!

9. „Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire” (Editura ART), autor Peter Handke (laureat cu Premiul Nobel). Abia ieșit dintr-un mariaj disfuncțional, un tânăr austriac ajunge în America, unde speră să treacă peste despărțirea de soția lui. Dar nu după mult timp descoperă că femeia pe care credea că a lăsat-o în trecut se ține pe urmele sale. Curând, cei doi intră într-un joc de-a șoarecele și pisica, alergând unul după celălalt de-a lungul și de-a latul întregii Americi. Dar oare caută răzbunare sau dragoste?

10. „Sfârșitul banilor și viitorul civilizației” (Editura Curtea Veche Publishing), autor Thomas H. Greco Jr. Preț: 59 lei. Civilizația trece în prezent printr-o criză uriașă, care se extinde continuu în mai multe direcții. Există numeroase tendințe, despre care logica elementară afirmă că nu mai pot continua să se manifeste neîngrădit: inegalitatea economică dintre țări, erodarea principiilor democratice, alienarea socială, schimbările climatice, creșterea populației și ineficiența instituțiilor.