Pentru viitorul an școlar, repartizarea copiilor în clasele pregătitoare nu se va mai face după sistemul actual, ci prin tragerea la sorți.
Până acum, învățătoarea mergea cu lista de elevii agreați, la directorul unității școlare, care o aproba. Lista agreată se făcea pe baza de recomandări, care au la bază criterii netransparente.
Școlile din București vor schimba începând din acest an regulile de repartizare. Inspectorul general adjunct de la ISJ București, Liliana Toderiuc Fedorca a precizat că repartizarea se va face în cadrul unor ședințe publice, în ordine alfabetică. În plus, la finalul repartizării, învățătoarele vor fi trase la sorți și vor primi catedre în funcție de rezultatul primit.
”Concret, fiecare unitate de învățământ va elabora, aproba și asuma prin Consiliul de Administrație algoritmul/metoda de repartizare a elevilor la clasă. Procedura va fi postată pe site-ul fiecărei unități de învățământ, la avizierul acesteia și va fi diseminată în cadrul zilelor intitulate generic “Porți deschise”. ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 -repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală”, a explicat Liliana Fedorca, într-un interviu pentru edupedu.ro.
Prin această metodă vor fi evitate pe viitor suprapopularea anumitor clase, fiind situații în care la un anumit învățător s-au înscris și 50 de elevi. ”Considerăm că putem crește calitatea învățământului primar. Este un prim pas, pot urma mulți alții. Punerea în aplicare a unei asemenea proceduri de către unitatea de învățământ va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice”, a mai spus inspectorul șef școlar de la ISJ București.