Networkingul poate fi asul din maneca atunci cand esti in cautarea unui job.
Ai trimis sute de CV-uri, ai postat anunturi pe diverse site-uri de recrutare, ai apelat la firme de specialitate, insa tot nu ti-ai gasit jobul la care visezi. Specialistii spun insa ca nu trebuie sa disperi, pentru ca mai ai o solutie la indemna: networkingul.
„Reteaua” iti poate fi de folos si daca esti un profesionist in domeniul tau de activitate. „Este de ajuns sa spun ca, anul trecut, multi dintre profesionistii plasati de AIMS in pozitii de middle si top management au fost identificati utilizand networkingul, dupa care au urmat celelalte etape de recrutare si selectie”, subliniaza Florentina Badita, recruiment consultant al AIMS Human Capital Romania.
Jobul sare de unde nu te astepti
Daca ai terminat facultatea, nu inseamna ca trebuie sa renunti si la vechile relatii de colegialitate. Din cand in cand, poti sa telefonezi fostilor colegi si sa-i intrebi unde lucreaza, cum e la compania din care fac parte si, de ce nu, daca au auzit de vreun loc liber pentru tine. Atentie insa! Nu Ie da impresia ca-i interoghezi.
„Mama prietenei mele stia ca-mi caut un job. Intr-o zi, mi-a spus ca are o cunostinta care cauta un programator. Exact ce ma interesa! Mama amicei m-a recomandat sefului, am fost la interviu, am trecut si de testul practic si m-au acceptat”, povesteste Mihai D., absolvent al Facultatii de Matematica Informatica din Bucuresti.
Dariana S., studenta la Facultatea de Limbi Straine, isi dorea un job si a inceput cautarea prin a spune rudelor acest lucru. „Ioana, vara mea, lucreaza ca ospatar. Stia ca sunt in cautarea unui loc de munca, iar atunci cand s-a ivit un post liber m-a intrebat daca nu vreau sa vin la un interviu. Am fost si m-au si primit!”, isi aminteste ea.
Pastreaza proaspete legaturile
Daca ti-ai vazut sacii in caruta, nu trebuie sa renunti la „reteaua” ta. Ochii care nu se vad se uita si asta vei simti pe pielea ta exact cand vei avea mai mare nevoie. Daca ti-ai neglijat prietenii, vecinii ori rudele si te-ai trezit din nou fara job, s-ar putea sa nu mai ai parte de aceeasi mana de ajutor ca prima data.
Ca sa nu ai parte de raspunsuri de genul „te descurci tu” ori „imi pare rau, de data asta nu te pot ajuta”, profita, de-a lungul timpului, de diverse ocazii. Un SMS de sarbatori, o felicitare virtuala de ziua onomastica sau o conversatie telefonica pastreaza proaspata relatia cu cercul tau de cunostinte. Networkingul iti poate folosi chiar daca ai deja slujba visata. „In unele companii, salariatii primesc recomense financiare daca la recomandarea acestora firma s-a ales cu un angajat competent”, spune Cristina Fedorovici, senior consultant al Advice Human Resources.
Fara rusine
Unii refuza sa apeleze la prieteni doar pentru ca le este rusine. „Initial, nu am vrut sa-mi intreb niciun amic. Voiam sa ma descurc singur. Mi se parea ca m-as umili daca as cere ajutorul vreunui amic. Insa mama mea a spus unei prietene ce slujba imi doresc, iar aceasta a fost chiar flatata sa ma ajute. Astazi, am exact jobul part-time pe care mi-l doream - sunt call-center”, povesteste Adrian Baciu, din Cluj.
Recomandare
Nu confunda „reteaua” cu „pilele”
„Pilele” si networkingul sunt doua lucruri total diferite. „Faptul ca o persoana din interiorul companiei iti ofera informatia ca se cauta un marketing manager si te poate chiar recomanda nu inseamna ca ai intrat in firma pe „pile”. In conditiile in care piata muncii se ingusteaza simtitor, orice companie constientizeaza importanta recomandarilor care vin din interior, a networkului, precum si faptul ca nu-si poate permite sa practice <favoritisme>, <nepotisme>, daca isi doreste nu numai supravietuirea pe piata, ci si dezvoltare profesionista”, explica Florentina Badita.
„Pila”, spune si Ana Bar, specialist in resurse umane al companiei HRD, este „cel care te impune in firma, chiar daca nu corespunzi cerintelor, pe cand networkingul ofera angajatorilor referinte despre tine”. De aceeasi parere este si Cristina Fedorovici: „Persoana recomandata trece prin aceleasi etape de recrutare ca orice alt candidat. Va primi jobul doar daca dovedeste ca are cunostintele necesare pentru acel post”.