Filipine, Statele Unite și Japonia au dat joi startul primelor lor exerciții comune de pază de coastă, în timp ce națiunile încearcă să își consolideze cooperarea maritimă pentru a contracara asertivitatea crescândă a Chinei.
Exercițiile, care vor dura o săptămână, vor avea loc în apropierea gurii golfului Manila, în Marea Chinei de Sud, o mare care este disputată intens, pe care Beijingul o revendică aproape în întregime. Patru nave ale Gărzii de Coastă din Filipine vor fi însoțite de o navă a Gărzii de Coastă americane și de un crucișător al Gărzii de Coastă japoneze pentru manevre axate pe aplicarea legii, precum și pe căutare și salvare.
"În calitate de națiune maritimă, Japonia are interesul de a susține și proteja o ordine maritimă bazată pe reguli", a declarat Kenichi Matsuda, adjunctul șefului de misiune al ambasadei Tokyo la Manila, la ceremonia de sosire a navelor japoneze și americane.
Statele Unite au încercat să consolideze alianțele de securitate în regiunea Asia-Pacific și dincolo de aceasta, ca parte a eforturilor de a descuraja agresiunea chineză asupra Taiwanului și a Mării Chinei de Sud. Manila și Washingtonul au convenit recent să reia patrulările maritime comune în această cale navigabilă contestată și au încheiat, de asemenea, un acord pentru a permite accesul trupelor americane la alte patru baze militare din Filipine.
Discuții intense între Japonia și Filipine
Tokyo și Manila se află în discuții preliminare cu privire la un pact cheie în domeniul apărării care le-ar permite să desfășoare trupe pe teritoriul celeilalte părți pentru antrenamente și alte operațiuni. Propunerea Statelor Unite și a Japoniei de a organiza exercițiul trilateral a fost făcută de Statele Unite și Japonia, a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă din Filipine, Armando Balilo.
Statele Unite și Japonia sunt furnizori cheie de nave folosite de paza de coastă și marina filipineză pentru a patrula în apele din largul națiunii arhipelag. Fără ajutorul celor două mari puteri, marina din Filipine nu ar fi reușit să acopere întregul arhipelag. Beijingul revendică suveranitatea asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, ignorând o hotărâre a unei curți internaționale potrivit căreia afirmația sa nu are niciun temei juridic.
sursa: insiderpaper.com