Editura Evenimentul si Capital

Gândurile lui Cristoiu: Comisiile SRI ar trebui anchetate în cazul protocoalelor secrete

Autor: | | 22 Comentarii | 5393 Vizualizari

La emisiunea Gândurile lui Cristoiu, care va fi difuzată integral, duminică, ora 17.00, pe MEDIAFAX și Gandul.info, am abordat pe larg ceea ce eu consider a fi un Document istoric: Motivarea Deciziei CCR Nr.26 din 16 ianuarie 2019 în privința Protocoalelor semnate de SRI cu PÎCCJ. Proporțiile documentului – 151 de pagini, termenii juridici folosiți, rigoarea logică – au descurajat presa noastră independentă să citească Motivarea și mai ales s-o comenteze din multiple unghiuri de vedere. Consider Motivarea un document istoric nu numai, pentru că dă seamă de vremurile sărite de pe șine, cînd România a fost condusă în secret de Junta militară a sergenților majori mesianici, dar și pentru că-și aduce o contribuție însemnată la lămurirea relațiilor dintre instituțiile statului de drept în democrație.

Printre altele, am remarcat în emisiune paginile dedicate însemnatei responsabilități a Parlamentului, instituție de controlare a SRI prin intermediul Comisiei, în încălcarea Constituției care a fost existența Protocoalelor. Redau mai jos articolul alcătuit și difuzat de Mediafax despre opiniile mele în chestiunea denunțării Parlamentului de către Motivarea CCR.

„Parlamentul ar trebui să ancheteze fostele Comisii de control a SRI, complice la derapajele de la lege și Constituție ale Serviciului Român de Informații, cum ar fi protocoalele secrete încheiate cu Ministerul Public, susține jurnalistul Ion Cristoiu în emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”.

Ion Cristoiu spune că motivarea CCR privind încheierea unor protocoale secrete între Ministerul Public și SRI dezvăluie cum aceste protocoale erau invocate public, fără ca nimeni din Parlament să reacționeze.

“Dacă mă întrebați care este cea mai importantă concluzie, vă voi spune că este în vreo 10 pagini în care Curtea Constituțională arată principala responsabilitate a Parlamentului în această chestiune. Înalta Curte face o dezvăluire: existența acestor protocoale este sesizată în două rapoarte prezentate Parlamentului după 2009 de către SRI, care SRI spune există protocoale de colaborare. Cu toate acestea, Comisia SRI de la vremea respectivă nu s-a sesizat în legătură cu această abatere. Deci principala responsabilitate e a Comisiei SRI și a Parlamentului (…)”, a afirmat Ion Cristoiu.

Jurnalistul spune că menționarea acestor protocoale în rapoartele SRI prezentate Parlamentului ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru membrii comisiei parlamentare de control a SRI sau chiar pentru actuala majoritate, pentru a lua măsuri.

“Dezvăluirea este că în rapoartele Parlamentului, prezentate în plenul Parlamentului de către SRI protocoalele sunt menționate. Nu putem spune că nu știau. Judecătorii nu știau, dar Parlamentul știa pentru că atunci când s-a citit era normal ca cineva din Comisia SRI, cineva chiar din actuala majoritate, chiar domnul Liviu Dragnea… trebuia să spună Asta este principala constatare. Și după părerea mea, în urma acestei motivări ar fi fost normal să se constituie o comisie parlamentară de anchetare a fostelor comisii SRI”, a explicat Ion Cristoiu.

El a subliniat că în acest caz Comisia de control a Serviciului a fost complice la derapajele SRI și, mai mult, în loc să îl controleze a ajuns să fie ea controlată de Serviciu, prin intermediul unor ofițeri acoperiți din comisie.

“Este foarte important pentru că toate derapajele de la Constituție și de la lege ale SRI-ului din perioada fostei conduceri și-au avut cauza în complicitatea Comisiei SRI, care în loc să controleze SRI din punct de vedere parlamentar…de fapt, ea era controlată de SRI, subordonată de SRI, mulți dintre oamenii din aceste comisii erau ofițeri acoperiți sau colaboratori”, a punctat jurnalistul.

În opinia sa, comisia de anchetă parlamentară ar trebui să pună capăt unor astfel de practice nedemocratice.

Ce pensie are Florin Piersic! Nimeni nu astepta la o asa SUMA! Cati BANI ia in fiecare luna marele actor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro

Zăpada

38,00Lei

Fasoaica

15,00Lei

Pasa Lunga

24,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI