Cazul fetiței din Galați, ucisă în bătaie de mamă, schimbă protocoalele Protecției Copilului

Cazul fetiței din Galați, ucisă în bătaie de mamă, schimbă protocoalele Protecției Copilului Violență fizică. Sursa foto: Arhiva EVZ

Moartea fetiței de nouă ani din Galați de către propria mamă a generat modificări în procedurile de la nivelul Protecției Copilului. Autoritățile au descoperit multiple deficiențe la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați.

Operațiunea de control a avut loc între 2 și 15 februarie 2024, și a vizat DGASPC Galați și Direcția de Asistență Socială (DAS) din municipiul Galați.

Pe data de 31 ianuarie 2024, Alexandra, o fetiță în vârstă de nouă ani, a murit după ce a fost supusă unor acte de violență repetate și severe, comise de către propria mamă.

Nereguli grave găsite la nivelul DGASPC Galați

Echipa de control a constatat o serie de deficiențe în modul în care cazul fetiței decedate și al celor două surori ale acesteia a fost gestionat la DGASPC Galați și la serviciul de asistență socială din cadrul Primăriei municipiului Galați.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, s-a observat o lipsă de coordonare între specialiștii celor două instituții.

Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu și declanșarea cercetării disciplinare în cazul psihologului și asistentului social care au instrumentat cazul fetiței decedate și al surorilor acesteia, caz intrat în atenția DGASPC Galați în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârșitul lunii ianuarie.

De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, pentru modul în care a gestionat, în aceeași perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, a transmis conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Galați

Violență domestică. Sursa foto: Vkarafill | Dreamstime.com

Fetița moartă și surorile ei nu au fost evaluate medical

Conform raportului Corpului de Control, la momentul respectiv, psihologul care a evaluat cele trei fete nu a identificat semnele unui abuz și a sugerat doar implicarea unchilor materni în îngrijirea și educarea minorelor.

Această recomandare a fost făcută având în vedere că mama nu era în măsură să se ocupe singură de ele, din cauza unei dizabilități mintale.

„De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, așa încât monitorizarea situației copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică”.

În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați „nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie”.

În plus, echipa de control a observat că, deși DGASPC Galați a cerut DAS Galați să monitorizeze situația minorelor și să informeze asupra apariției unei situații de risc, informațiile furnizate au fost insuficiente și nu au inclus planurile de reabilitare și reintegrare socială a copiilor.

Schimbări privind „instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor”

De asemenea, Corpul de Control a remarcat că DAS Galați nu a comunicat DGASPC Galați cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii și nu are proceduri bine definite în ceea ce privește efectuarea activității de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau a celor expuși riscului de abuz.

Galați

Violență domestică. Sursa foto: Pixabay

„Având în vedere concluziile echipei de control și deficiențele constatate în acest caz, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel național, tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor și, totodată, să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape și termene clare, de colaborare cu serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situațiile în care cazurile de abuz, neglijare și exploatare asupra minorilor să rămână nesoluționate perioade lungi de timp”, a concluzionat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din Ministerului Familiei, pe Facebook.