Gala Premiilor Capital 2024. Cristian Popa: Există o diferență foarte mare între percepție și realitate

Gala Premiilor Capital 2024. Cristian Popa: Există o diferență foarte mare între percepție și realitate

Cristian Popa este deținătorul unui record pe care nu mulți specialiști români îl ating - face analize economice pe înțelesul tuturor. O realizare a cărei valoare și utilitate au fost recunoscute prin acordarea unei distincții în cadrul ediției din acest an a Galei Premiilor Capital.

Cristian Popa are o experiență de peste 13 ani în domeniul financiar și este unul dintre cei mai apreciați analiști economici. Membru al Consiliului de Administrație al BNR, economistul a fost directorul de investiții al celui mai mare fond de pensii privat din România. Analistul, care susține în prezent o serie de cursuri la Institutul Bancar Român, a primit în cadrul ediției din acest an a Galei Premiilor Capital Premiul pentru analize economice pe înțelesul tuturor.

„Un fizician celebru a spus cândva: «Imaginați-vă cât de grea ar fi fizica dacă electronii ar avea sentimente». Noi, economiștii, nu avem o treabă atât de ușoară ca fizicienii. Noi nu putem experimenta în laborator. Noi știm că oamenii au sentimente, că reacționează. De aceea, este foarte important pentru oameni să se informeze și să aibă informația cât mai proaspătă. (…) Vedem însă o diferență foarte, foarte mare între percepție și realitate. Noi trăim ca țară cele mai bune vremuri economice din istoria României. Percepția este însă cu totul alta, în ciuda cifrelor. Percepția este că lucrurile nu merg bine. Vedem titluri de genul «Cel mai scump Crăciun din istorie». Este total normal să fie cel mai scump Crăciun din istorie, atâta timp cât toate băncile centrale din lume țintesc inflația și o rată de creștere a prețurilor”, a declarat Cristian Popa pe scena Premiilor Capital.

Argumente concrete

„Din păcate, nu vedem titluri de genul «Cele mai mari salarii din istoria României»”, a subliniat analistul economic.

Acesta și-a argumentat poziția cu o serie de date statistice. Cum ar fi rata inflației în ultimele 12 luni, de 5,1%. Comparată cu creșterea salariului mediu net în România, cu 12%, a pensiei medii (40%) și a salariului minim (23%). „Deci există o diferență foarte mare între percepție și realitate. Sperăm ca împreună cu dvs. să creștem nivelul de educație financiară. Tocmai pentru a nu mai avea aceste diferențe total nejustificate”, a mai precizat Popa.

De altfel, cea mai recentă analiză a sa se numește „Am atins un nivel de bunăstare unic în istoria noastră”. Conform sursei citate, avem un PIB nominal de peste 6 ori mai mare decât în urmă cu 20 de ani. Un salt de la 50 miliarde de euro în 2003, la 324 miliarde euro în prezent. Exprimat pe cap de locuitor, am progresat de la 2.400 euro la 17.000 euro. Ceea ce reprezintă în opinia lui Cristian Popa o creștere categorică a standardului de viață al românilor.

Statisticile confirmă

Un alt argument adus de acesta este soldul investițiilor străine directe, care este de 12 ori mai mare decât în urmă cu 20 de ani. Și exporturile și importurile au crescut de aproape 10 ori în aceste două decenii. La rândul său, șomajul a scăzut, fiind în jurul valorii de 5,5%. În timp ce numărul de angajați din economie a crescut cu peste 736.000 de persoane. Iar salariul mediu este de 7 ori mai mare, depășind 1.000 euro. Creșterea speranței de viață cu 5 ani și jumătate este un alt rezultat al transformării economice, a mai explicat Cristian Popa într-o postare recentă.

Gala Premiilor Capital Ediția 2024 poate fi urmărită pe canalul YouTube Hai România. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: Philip Morris România, Reciclad’OR, Catena, Grampet, Tinmar, EximBank, Galeria Romană. Rewire Interior Design, Budureasca, Privileg Catering și Club One.

Un moment special în cadrul Galei Premiilor Capital l-a constituit lansarea Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români, ediția 2024. Proiectul de succes al revistei reprezintă un barometru al oamenilor de afaceri din România, publicat încă din 2002. Capital „Top 300 cei mai Bogați Români” ediția 2024 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei și online. Dar și pe site-ul www.edituradecarte.ro.