Vedete din seria de aur, ca Margareta Pâslaru şi Corina Chiriac, se vor întâlni, pe 1 martie, la TVR, pentru a aniversa 40 de ani de la prima ediţie a festivalului.
Nume mari ale muzicii româneş ti, de la stelele „albnegru“ Doina Spătaru, Mihaela Mihai şi Corina Chiriac, până la figuri ale generaţiei actuale, ca Monica Anghel, Andra, Proconsul şi Luminiţa Anghel, alături de artişti din străinătate, sărbătoresc, pe 1 martie, 40 de ani de la prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur, într-o emisiune aniversară, transmisă din studiourile TVR 1.
După o pauză de trei ani, Cerbul de Aur revine în prim-planul showbizului românesc, iar ediţia aniversară din 1 martie va fi urmată de festivalul propriu-zis, care va avea loc în septembrie, la Braşov. „Vom începe această ediţie aniversară exact aşa cum a început Cerbul de Aur în martie 1968, cu melodia «Am strâns toamnă după toamnă», interpretată de Constantin Drăghici.
Laureaţi ai festivalului, români şi străini, se vor întâlni în platou, într-un show în care muzica şi imaginile de arhivă vor avea rolul principal“, a declarat Liana Săndulescu, producă torul emisiunii „Cerbul de Aur, de la alb-negru la color“.
„Un festival din Est care arată ca în Vest“ Pe lângă artiştii români, cântăreţi străini ca Mike Peterson (Germania), Linda (Italia), care au concurat la Cerbul de Aur, vor interpreta, pe 1 martie unele dintre cele mai îndrăgite melodii româneşti, devenite celebre pe scena festivalului. Spectacolul va fi prezentat de Ruxandra Gheorghe şi Dan Teodorescu (solistul trupei Taxi), iar compozitorul Moculescu îi va seconda, în dialogul cu invitaţii.
În 1968, la prima ediţie a Cerbului de Aur, au participat 22 de solişti din 28 de ţări, iar marele trofeu a plecat în Belgia. Deşi abia născut, evenimentul muzical organizat în România a fost primit cu entuziasm, iar presa internaţională a consemnat: „Festivalul din Est arată ca în Vest!“.
Un an mai târziu, Luminiţa Dobrescu devenea primul artist român care câştiga Cerbul de Aur, un concurs a cărui popularitate a crescut tot mai mult, iar nume celebre de astăzi, ca Julio Iglesias şi Christina Aguilera, au cântat, la începutul carierei, la Braşov. Festivalul a avut însă o istorie sincopată, fiind întrerupt de trei ori: între 1972 şi 1992, în perioada 1998- 2001 şi 2005-2008. Monica Anghel, Paula Seling şi Proconsul sunt artiştii români care au păstrat acasă marele trofeu, însă Cerbul „a călătorit“, de-a lungul timpului, prin ţări ca SUA, China şi Indonezia.
Potrivit tradiţiei, festivalul are două componente: concursul internaţional de interpretare şi recitalurile invitaţilor, printre care s-au numărat James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, Dalida, Toto Cutugno, Patricia Kaas, Kylie Minogue, Diana Ross, Sheryl Crow, Vaya con Dios, The Kelly Family, Boyz II Men, T.A.T.U, Scorpions, Ricky Martin sau Pink. Pregătiri pentru „Braşov 2008“ Pentru competiţia din septembrie, concurenţii români şi străini se pot înscrie până pe 1 mai, trimiţând o piesă la Televiziunea Română. Selecţia naţională, în urma căreia vor fi desemnaţi reprezentanţii României, va avea loc la o dată ulterioară, în cadrul unui show televizat. Potrivit managerului proiectului, Ioan Duma, bugetul festivalului nu a fost definitivat încă şi nu se cunosc deocamdată artiştii străini care vor evolua în recital la Braşov.