Evenimentul Zilei > Actualitate > Găinuşă: Huidu este, în continuare, şef la „Cronica cârcotaşilor”
Găinuşă: Huidu este, în continuare, şef la „Cronica cârcotaşilor”

Găinuşă: Huidu este, în continuare, şef la „Cronica cârcotaşilor”

CONFESIUNI. Mihai Găinuşă şi Dezbrăcatu' au dezvăluit pentru EVZ pe cine a supărat emisiunea de la Prima TV, dar şi că la sfârşitul anului trecut au vrut cu adevărat să renunţe la Cronicuţă.

Cu Găinuşă şi Dezbrăcatu’ (actorul Codruţ Keghes e creatorul celui din urmă) nu se poate face un interviu sobru. Nici nu termini o întrebare, că deja cârcotaşii glumeasc pe seama ei, îşi iau unul altuia cuvântul şi se completează perfect. La patru luni de la accidentul în care a fost implicat Şerban Huidu şi care a pus sub semnul întrebării viitorul Cronicuţei, Mişu Găinuşă şi Dezbrăcatu’ par mult mai concilianţi şi dornici de divertisment. Nu vă lasaţi păcăliţi. Cu ei nu ştii niciodată de unde ţâşneşte ironia. Într-un interviu neconvenţional pentru EVZ, cei doi cârcotaşi au vorbit despre, VIP-uri, cumpene şi viitorul Cronicuţei.

EVZ: Începe campania electorală. Ce înseamnă pentru noul sezon al "Cronicii cârcotaşilor"?
Codruţ Keghes:
Nu că nu ar fi început deja. A început de mult.
Mihai Găinuşă: A început de câteva luni de zile. Nu ne bazăm foarte mult pe campania electorală. Ne bazăm pe viaţa asta socială, pe tot ce se întâmplă la televizor, pentru că noi suntem într-un fel emisiunea emisiunilor. La tot ce vedem rău la televiziuni, şi sunt din ce în ce mai multe televiziuni, venim noi cu nişte comentarii bune, zic eu. Tot răul spre bine la noi în emisiune. Avem mult monden la TV, cam prea mult monden, pentru că nu ştiu cum s-a făcut că, deşi a nins atât, zăpada nu a reuşit să acopere toate vedetele.
Codruţ: Nu, pentru că cei care se ocupă de crearea subiectelor au stat în casă şi au tot creat…
Găinuşă: Ninsoarea asta cred că a umflat vedetele de carton.
Codruţ: Carton de proastă calitate…

Cum vedeţi show-urile şi megashow-urile care au apărut?
Găinuşă:
După părerea mea, televiziunea s-a transformat. Ştii că pe vremuri se spunea PCR-ul – pile, cunoştinte, relaţii. Televiziunea e acum un mare aranjament general. Toate lumea aranjează reality-show-uri. Tot ce se întâmplă este "spontan aranjat". Au ajuns la perfecţiune. Cred că şi ştirile sunt aranjate. Dacă stai să te gândeşti, până şi cei care răspund la întrebare ca reporteri, li se spune ce să spună. Ca să nu mai zicem de talk-show-uri. La talk-show-urile politice în momentul în care vezi analistul plimbat de colo, colo, ştii ce o să zică. S-ar putea face un concurs de tipul "Vrei să fii milionar?". Care se va transforma în "Ştii ce o să zică analistul? În următorul moment, câştigi".
Codruţ: Apropo de paralela cu cu tv-ul. Discutam cu un paparazzo despre mondenităţi şi despre oamenii creaţi de mondenităţi. El spunea: "Cu aparatul ăsta fac poze, vreo 40 la număr, aceloraşi femei, care apar cu italianul şi care creează subiectul". El vrea să-şi dea demisia.
Găinuşă: Oamenii lucrează foarte mult. Ca să creezi din "bube, mucegaiuri şi noroi" o vedetă, trebuie să ai o dexteritate. La noi au devenit foarte mulţi specialişti în dexteritatea asta. Dintr-un lut faci o vedetă, faci un politician… Vântu era cu chestia asta, pac apă, pac lutul: a făcut un politician, de exemplu. Alţii se fac singuri. Uite, domnul Vanghelie, de la sectorul 5, s-a construit singur. A început de la picioare: s-a încălţat cu ceva frumos, ca să nu intre în zăpadă, şi picioarele acelea şi le-a băgat în bugetul primărie, ca să stea la căldurică. Apoi a plecat în Franţa, tot cu picioarele alea.
Aranjamente pot fi şi la OTV, unde totul se întâmplă în direct. OTV-ul a cunoscut trei faze: faza incipientă, de instalare a conductei TV, apoi acumularea, când încep să-ţi bolborosească în canalizare toate materialele, noaptea se întâmpla asta. Şi acum s-a dat capacul la o parte şi este descoperit. Domnul care a făcut instalaţia la OTV descoperă. Acum el dezvăluie totul. Este marele dezvăluitor al epocii noastre. Bine, nu vreau să vă spun ce dezvăluie că se simte mirosul.

Aţi avut probleme din cauza emisiunii? Aţi primit ameninţări, s-au făcut presiuni?
Găinuşă:
S-au făcut de-a lungul timpului, dar s-au lăsat păgubaşi. Dezbrăcatu’ nu ştie cum era pe vremuri. Înainte, când aveam alte conduceri, primeam telefoane după fiecare emisiune sau chiar înainte de emisiune când se ştia ce subiecte avem. Dar acum, de când e acţionariat străin (Prima TV e deţinută de societatea SBS Broadcasting Media SRL, cu acţionari britanici – n.r.), oamenii nu ştiu limba română şi putem spune ce vrem noi. Şi aşa, faţă-n faţă, oamenii s-au lăsat păgubaşi. Au văzut că dacă cineva ne ameninţă, noi continuăm şi mai tare. Dar încercăm să nu mai facem meciuri. (Dezbrăcatu’ îl aprobă – n.r.). Vrem să facem un divertisment plăcut, o aruncare cu noroi plăcută, care nu lasă urme. După ce s-a terminat emisiunea constaţi că eşti mai curat şi mai uscat. Nu e ceva cu ranchiună.

Codruţ:
Pentru cei ce au telecomanda în mână şi vor să vadă sânge, cum erau chestii ceva mai vechi gen Oana Zăvoranu…
Găinuşă: Mi-ai dat o idee. Ia să aducem o sticlă cu sânge în emisiune, chiar ar fi interesant… Să spunem "Vreţi să vedeţi sânge!".
Codruţ: Vorbesc la Abator, cred că are la pet. Majoritatea oamenilor ne spun: "bravo că nu mai sunteţi atât de acizi", chiar ne-am distrat urmărind emisiunea.
Găinuşă: Nu e vorba de aciditate. Aşa cum nu avem partizanat, aşa nu avem nici ţinte predilecte. Nu atacăm pe cineva că avem o ambiţie pe el.

Bianca Drăguşanu este cea mai vizibilă vedetă…
Găinuşă:
Da, pentru că e singura care pluteşte, pentru că e din plastic. Plasticul e foarte greu să-l scufuzi.

Alte vedete care vă atrag atenţia?
Găinuşă:
Noi le urmărim pe toate vedetele care vin la televizor şi vorbesc. Ele consideră că au şi învăţat treaba asta. Au pretenţia că dacă au fost la un salon de coafură sau şi-au aranjat sprâncenele la Regina sprâncenelor, brusc au şi un bagaj de cunoştinţe şi un vocabular. De asta ne ocupăm noi, să le demonstrăm cam ce au făcut.

Ce înseamnă vedetă?
Găinuşă:
Vedetă în România…
Codruţ: Nu prea există.
Găinuşă: Ba sunt. De fapt, la noi se cred, nu sunt. Foarte multe se cred vedete. Mai rău e că lipsa de valori provoacă o inflaţie de aşa-zise valori, care devin model pentru copiii din şcoală, din liceu. Uitaţi-o pe eleva aceea, Pamfile, ea a devenit brusc vedetă. Îţi trebuie măcar o diplomă de bacalaureat ca să devi aspirant la stadiul de star…
Codruţ: La stadiul de asistentă. Că avem mai mult asistente decât vedete.
Găinuşă: Se pune întrebarea: "Mai facem şi noi o şcoală?".

Aţi dorit vreodată să plecaţi în străinătate?
Găinuşă:
Păi ce să facem în străinătate? Cum să râzi în Elveţia? Cum să faci "Cronica cârcotaşilor" în Elveţia? Râzi de vacile alea albastre, dar până când? Ce să faci? Să râzi de ciocolată până dai în diabet?
Codruţ: Acolo nu fură nimeni. Sau să faci "Cronica cârcotaşilor" în Cecenia!
Găinuşă: Să ştii că uneori e mai greu aici decât în Cecenia. Deşi să ştiţi că elveţienii şi celelalte popoare din vestul Europei au foarte multe subiecte venite de la noi. Vin subiectele din Ţăndărei, iau 300 de euro, se întorc apoi la noi…

Aţi făcut un subiect cu înzăpezirea. Voi aţi rămas pe undeva înzăpeziţi?
Găinuşă:
N-am rămas înzăpezit, dar am făcut muşchi. Săptămânile astea, cât a nins, am făcut la muşchi… Lumea zice "eu mă duc la sală". Eu mă duc la stradă. Una e să te duci la stradă, uite aşa storceam tricoul la sfârşit. Am dat la lopată… abia aştept să pun mâna şi pe stilou.
Codruţ: El a avut lopată de şapte kilograme…

Anul trecut, Cronica a fost în impas…
Găinuşă:
A fost o perioadă foarte grea a Cronicii. Dar ne-a ajutat faptul că oamenii s-au uitat la noi şi audienţele o spun. Telespectatorii nu s-au uitat din respect sau din milă, nu se uită nimeni din astfel de motive într-o societate comercială. S-au uitat pentru că am avut ceva de spus.

De ce ai simţit nevoia să discuţi cu publicul?
Găinuşă:
Emisiunea noastră nu e o prefăcătorie. Este francă. Chiar dacă râdem, spunem lucrurilor pe nume. Cum ar fi fost să trecem peste eveniment ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat? N-ar fi fost ok. Eu cred că aşa am procedat cel mai bine. Singurul lucru de care am fost acuzaţi a fost că nu am avut şi păreri negative. Dar pur şi simplu n-am găsit. Cei care ne înjurau au refuzat să vorbească în condiţiile acelea. Şi îi înţeleg. Nu dai într-un om care e căzut.
Codruţ: Am făcut cu Mişu un sondaj pe stradă, în care îi întrebam pe oameni "De ce vreţi să continue emisiunea?" şi "Ce ar mai trebui făcut?". Din 40 de intervievaţi, unul sau doi au spus că nu se uită la noi.
Găinuşă: Noi am încercat să facem o delimitare între faptele personale şi emisiunea "Cronica cârcotaşilor" ca fenomen.

Chiar aţi vrut să opriţi emisiunea?
Găinuşă:
Dacă opream emisiunea nu era aşa o problemă. A fost pe muchie de cuţit. Toată lumea a perceput-o ca o forţare a continuării, dar nu e aşa. Puteam foarte bine s-o oprim.

Şi ce aţi fi făcut?
Găinuşă:
Altceva. Nu muream de foame. Fiecare are un talent. De aceea suntem aici, cunoaştem meseria asta. Altfel eram la Capatos, pe post de ficus. A fost o decizie care n-a ţinut de noi, ci de public. Dacă publicul venea şi spunea că nu mai avem autoritatea morală să mai facem o astfel de emisiune, am fi renunţat. Ne-am fi oprit şi am fi zis că poate oamenii au dreptate, şi fiecare îşi vedea de drumul lui.

Emisiunea asta a tot fost încercată…
Găinuşă:
Şi cu Toni… Şi cu Huidu. Ne-am ridicat, ne-am scuturat şi am mers mai departe. Noi am fost de la începuturi loviţi. Şi pe calea televizorului. Şi de subiectele noastre, şi de şefii noştri, toată lumea ne-a împins, ne-a înghiontit şi am căpătat o rezistenţă. Nu doresc nimănui să aibă parte de "bolile" pe care le-am avut noi. Dar faptul că am reuşit să mergem mai departe spune multe.

Mai colaboraţi cu Şerban Huidu?
Găinuşă:
Şerban este în continuare la Cronică. Practic este producţia lui. "Cronica cârcotaşilor" îi aparţine, ca şi brandul. El e şi la radio dimineaţa, face butoanele la "Cronica cârcotaşilor". E ok. Reîncepem să facem materiale, stabileşte desfăşurătorul. E producţia lui, o facem.

Nu mai sunteţi acizi?
Găinuşă:
Suntem la fel de acizi. Numai că nu mai vrem să ne luăm în clinciuri cu Zăvoranca, de exemplu. Sunt subiecte mult mai multe şi mai importante decât Badea, Querida… Acum piaţa televiziunii e mult mai importantă. E o grădină de legume întreagă. Cum să nu te duci să strângi păstârnac, ţelină – pe domnul Lis-, busuioc şi alte plante aromatice, ficuşi de la domnul Capatos. Suntem grădinarii acestor zile.