Gafa monumentală constă în faptul că documentul a fost luat cu copy-paste de către judecătorii de la Judecătoria Sectorului 3, asta observându-se din faptul că în motivarea respectivă a fost păstrat numele lui Băcanu, cu toate că secretarul de stat nu făcea obiectul dosarului. Inspecția Judiciară și SIIJ au fost sesizate.

Potrivit jurnaliștilor de la Lumea Justiției, primarul Sectorului 5 Daniel Florea anunță că va sesiza cele două instituții pentru a reclama identitatea de motivare existentă în două dosare aflate la instanțe diferite, cu părți diferite.

Astfel, pasaje întregi dintr-o hotărâre a Judecătoriei Sectorului 5 se regăsesc copy-paște într-o altă soluție pronunțată de Judecătoria Sectorului 3. Ambele spețe vizează contestații ale PSD la propunerile de candidatura ale PNL care, conform legii, nu au îndeplinit criteriile necesare spre a fi acceptate.

Fapta semnalată de primarul Sectorului 5 Daniel Florea este de o gravitate imensă.

„Este dovada supremă a intervenției ministrului adjunct al Justiției în favoarea candidaturii lui și a celorlalți membri PNL la Primăriile de Sector din București, intervenție care a determinat instanțele să-și invalideze propriile hotărâri judecătorești anterioare”.

Situația a fost dezvăluită de primarul Sectorului 5, Daniel Florea, pe pagina sa de Facebook, arătând cum judecătorul Alexandru Asmarandei de la Judecătoria Sectorului 3, într-o speță cu un candidat de la Sectorului 3, speță similară celei de la Sectorul 5 privind candidatura lui Cristian Băcanu, a inclus numele secretarului de stat din MJ, în loc să vorbească despre candidatul PNL Adrian Moraru. Acest lucru se regăsește la pagina 4 a motivării Judecătoriei Sectorului 3, astfel cum semnalează primarul Daniel Florea:

„Numele lui Băcanu Cristian Tudor, Secretar de Stat la Ministerul Justiției și candidat PNL-USR-PLUS la Primăria Sectorului 5 București, apare în 2 hotărâri judecătorești diferite, pronunțate de 2 judecători diferiți, de la 2 Judecătorii diferite, cu sedii diferite, cu termene în zile diferite și la ore diferite, cu contestatari diferiți.

Este dovadă supremă a intervenției ministrului adjunct al Justiției în favoarea candidaturii lui și a celorlalți membri PNL la Primăriile de Sector din București, intervenție care a determinat instanțele să-și invalideze propriile hotărâri judecătorești anterioare: aceeași speță, soluție total opusă în cazul sau și al colegilor săi de partid.

Vom sesiza CSM (Consiliul Superior la Magistraturii) și SIIJ (Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție) cu privire la acest abuz incalificabil”.

Lumea Justiției a obținut motivarea judecătorului Asmarandei care arată în mod incredibil cum un judecător a reușit să copieze cuvânt cu cuvânt din soluția colegei sale de la Judecătoria Sectorului 5.