Gabriel Resources a RECLAMAT România la Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale. Ce despăgubiri riscă să plătească statul român pentru proiectul Roşia Montana
- Silvana Chiujdea
- 22 iulie 2015, 23:05
Gabriel Resources a reclamat România la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale, instituție cu sediul la Washington, în legătură cu disputa legată de proiectul Roşia Montană şi cere compensaţii pentru pierderile provocate de blocarea acestuia. Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montana.
În septembrie 2013, când zeci de mii de români au protestat în stradă împotriva proiectului de la Rosia Montana, CEO Gabriel a declarat că societatea ar putea cere 4 miliarde de dolari ca daune, scrie energyworldmag.com.
Gabriel Resources a anunţat, în ianuarie, că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană şi susţine că a trimis, de mai multe ori, Preşedinţiei şi Guvernului o notificare prin care cerea autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare. Într-un comunicat, compania susţine că nu a primit un răspuns de la autorităţi.
"Prin acțiunile și inacțiunile sale, România a blocat și a împiedicat punerea în aplicare a proiectului, fără un proces echitabil și fără compensație, privând în mod eficient Gabriel în întregime din valoarea investițiilor sale", se arată într-un comunicat transmis de Gabriel Resources.
Reprezentantii grupului au declarat că a primit nici un răspuns la notificările care le-au trimis președintelui și a Guvernului din România solicită de rezoluție pe cale amiabilă.
"Am încercat un dialog cu președintele și Guvernul român, pentru a discuta o rezoluție pe cale amiabilă a litigiului. În lumina refuzul lor aparentă și dezamăgitor să se angajeze la toate, a devenit recurs singura companiei de a începe arbitrajul internațional ", a declarat Jonathan Henry, Presedinte si CEO al Gabriel.
"Compania încă mai crede că interesul acţionarilor din proiect, în special statul român, ar avea cel mai mult de beneficiat de pe urma aprobării exploatării, iar Gabriel Resources continuă să fie disponibilă pentru discuţii cu preşedintele şi Guvernul, pentru a atinge acest obiectiv. Dacă acest lucru devine adevărat sau nu depinde în totalitate de angajamentul decidenţilor politici din România faţă de proiect şi faţă de industria minieră. Am încercat să luăm legătura cu preşedintele şi cu Guvernul, pentru a găsi o soluţie amiabilă. În lumina aparentei şi dezamăgitoarei lor lipse de disponibilitate, compania nu mai are altă soluţie decât să solicite arbitrajul internaţional. Compania rămâne dispusă să lucreze cu autorităţile române şi alţi acţionari, pentru a contrui o mină de nivel mondial de pe urma căreia România ar beneficia prin stimuli economici masivi şi locuri de muncă", a declarat Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources.
Compania a anunţat încă din luna ianuarie a acestui an că pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.