Gabi Szabo: "Mi-a placut competitia si mi-a placut sa castig"

Gabi Szabo: "Mi-a placut competitia  si mi-a placut sa castig"

In tinuta de strada, Gabi Szabo nu mai are incrancenarea dintr-un concurs. Este doar o tanara care are o zi extrem de plina.

Oficial, nu m-am retras din atletism. Ultima data am alergat in 2004. In timpul carierei sportive nu m-am gandit niciodata la ce voi face dupa. Mi-a mai trecut acest gand prin cap, dar aveam senzatia ca o sa alerg toata viata”, povesteste fosta atleta, in varsta de 32 de ani, care lucreaza astazi pentru Federatia Romana de Atletism.

Odata cu renuntarea Gabrielei la competitii si moartea tragica a Mariei Cioncan, atletismul romanesc pare fara speranta in fata confruntarii olimpice de anul viitor de la Beijing, China.

In cautarea campionilor „Pentru a avea campioni trebuie sa-i determinam pe cei mici sa vina sa faca sport”, spune detinatoarea titlului olimpic de la Sydney, Australia din 2000. Ea este implicata intr-o campanie de promovare a miscarii printre copii, actiune care se desfasoara sub denumirea „Sport pentru viata”.

„Am luat aceasta decizie pentru ca am simtit nevoia ca trebuie sa fac ceva pentru cei mici. In scoli nu se face suficient sport, foarte multi parinti nu stiu cat de importanta este miscarea pentru sanatatea noastra. Asa ca merg prin scolile din tara si stau de vorba cu copiii, cu parintii, cu profesorii si incerc sa-i conving”, povesteste ea.

Gabi Szabo crede ca pentru a avea campioni trebuie sa avem copii determinati sa faca performanta. „La explic faptul ca pentru a ajunge in varf trebuie multa determinare, ambitie si disciplina. Stiu ca nu e usor, iar pentru ca un pusti sa fie dispus sa faca un asemenea efort, acesta trebuie sa fie sprijinit de familie si sa aiba modele. Exact asta incerc sa fac, sa-i inspir pe cei din jur”, povesteste celebra campioana.

O fetita pe fuga Gabriela Szabo a alergat dintotdeauna. „Cand eram mica aveam foarte multa energie, imi placea sa intru in competitie si-mi placea sa castig. Imi amintesc ca aveam 8 ani si ma intreceam cu baietii si cu  fetele, alergand in jurul blocului. Castigam destul de des, iar cand nu o faceam, repetam cursa”, povesteste ea.

A fost descoperita de actualul ei sot, antrenorul Zsolt Gyongyossy, la varsta de 13 ani. „S-a organizat un cros in orasul Bistrita, iar diriginta mea, Liliana Andrau, care era si profesoara de sport, m-a rugat sa ma duc. La concurs au venit copii din tot judetul si am castigat detasat cu o distanta de 200 de metri fata de cel sosit pe locul doi. Zsolt, care venise sa vada cursa, a venit la mine si m-a intrebat cati ani am si daca vreau sa fac sport de performanta. I-am raspuns ca mai intai trebuie sa vorbesc cu parintii”, isi aminteste Gabi Szabo.

Cand a ajuns acasa cu medalia si cu diploma si l-a intrebat pe tatal ei daca o lasa la atletism, acesta n-a avut nimic de obiectat. Fosta performera pe distanta de 5.000 de metri spune ca profesia ei a fost alergarea. Primul salariu a fost de 1.000 de dolari si l-a primit de la sponsorul ei. A fost sponsorizata de Nike pana in ziua retragerii.

Atleta nu vrea sa spuna care a fost ultimul salariu pe care l-a avut, dar era a doua pe lista de plata, dupa Marion Jones. „Intreaga mea cariera am fost o sportiva disciplinata. Cred ca sportul m-a rasplatit pe masura efortului depus”, spune una dintre cele mai mari campioane din Romania.

FELICITARE Salutari de la un secretar general

> Gabriela Szabo este foarte fericita pentru faptul ca performantele ei nu au fost uitate. Pierre Weiss, secretarul general al Federatiei Internationale de Atletism, „imi trimite felicitari de sarbatori. Cunostintele mele si prietenii din lumea sportului ma ajuta si ma sprijina sa-mi finalizez proiectele de promovare a atletismului”.

CARTE DE VIZITA > Gabriela Szabo are 32 de ani. Este campioana mondiala si olimpica in probele de 1.500, 3.000 si 5.000 de metri.

> A inceput sa practice atletismul de performanta de la varsta de 13 ani, cand a fost descoperita de antrenorul Zsolt Gyongyossy.

> Se casatoreste cu acesta in anul 1999.

> In 2000, la Olimpiada de la Sydney, castiga aurul la 5.000 de metri.

> In 1995 obtine prima mare performanta - campioana mondiala in sala la Barcelona, in proba de 3.000 de metri. Nu implinise inca 20 de ani.

> Lucreaza pentru Federatia Romana de Atletism. A absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Cluj, are un master si este doctorand. „Toate medaliile sunt importante pentru mine, dar titlul olimpic e visul oricarui sportiv. Si eu mi l-am implinit”.

„E timpul sa am un copil”, se destainuie atleta. Spune ca familia e foarte importanta pentru ea. „Sotul meu m-a sprijinit intotdeauna. Am lucrat excelent si colaboram in continuare. Ma ajuta si reuseste sa ma inteleaga. Am avut o perioada grea in 2004,  cand am renuntat la competitii. As fi vrut sa alerg foarte mult la olimpiada de la Atena, dar n-am putut. Ajunsesem la o stare de saturatie, castigasem tot ce se putea castiga si nu mai gaseam energia interioara sa continui”, isi aminteste fosta sportiva.

O decizie grea Gabriela Szabo a avut de ales in 2004 daca se retrage sau decide sa fie o alergatoare de pluton. A ales prima varianta. E foarte greu pentru o fosta campioana sa accepte un rol secundar intr-o cursa. Cea mai grea perioada din viata ei nu pare sa fi fost  insa campania pentru olimpiada, ci adaptarea la o viata in care alergarea nu mai e o profesie.

„Fiind legitimata la clubul Rapid, eram angajata la firma Romata SA. Asta era intelegerea dintre club si firma, sa avem si noi, sportivii,  un loc de munca formal. Dupa ce mi-am incheiat cariera m-au facut sa inteleg  faptul ca ar trebui sa-mi dau demisia si de-acolo”, spune ea . Un nou inceput De fapt, a luat-o de la zero. A facut un master la Academia de Educatie Fizica si Sport, in 2006. „La scoala m-am comportat la fel ca la antrenament si am terminat cu nota 10”, spune ea. Acum s-a inscris la doctorat si lucreaza in Federatia de Atletism la Departamentul de marketing.

„In mod sigur vreau mai mult de la cariera mea, dar sunt constienta ca am multe de invatat. Pe mine m-a ajutat doamna Iolanda Balas, m-am intalnit cu ea pe hol si m-a intrebat ce fac, i-am povestit ca am fost obligata sa-mi dau demisia si mi-a oferit oportunitatea sa lucrez pentru federatie. Atunci s-a spus ca am ocupat aceasta pozitie fara concurs, am dat si concurs si acum, iata, am o serie de proiecte”, povesteste fosta campioana.

O lume intreaga a privit-o in urma cu sapte ani cand a dat turul stadionul infasurata in steag. A alergat 5.000 de metri si nu le-a dat adversarelor nicio sansa. Romania, lipita cu ochii de ecranul televizorului, a cucerit o medalie de aur fara nicio emotie, intr-o cursa in care micuta Szabo a electrizat asistenta.

AMINTIRE

In vizita la Papa Ioan Paul al II-lea

> Gabi Szabo a fost primita la Vatican. „A fost un moment deosebit de emotionant pentru mine. Amintirea intalnirii Sfantului Parinte ma ajuta. E o fotografie importanta pentru mine, iar sportul m-a ajutat sa cunosc oameni impresionanti”.

MEDALIE Cel mai important si neasteptat titlu > „E vorba de titlul de campioana mondiala, obtinut in 2001 la Edmonton, Canada, in proba de 1.500 de metri. Este neasteptat pentru ca l-am obtinut intr-o proba in care nu am fost niciodata specialista. Alergam 1.500 de metri ca proba complementara, care ma pregatea pentru 3.000 si 5.000 de metri. Am fost foarte fericita cand am castigat acest titlu”.

SFATUL LUI SZABO Miscarea e totul

„As vrea sa-i rog pe parinti sa aiba grija de copii sa invete, dar sa faca si sport. Nu trebuie inlocuite orele de sport cu cele de matematica. Miscarea e foarte importanta pentru sanatatea copiilor si nu trebuie sa renuntam la ea.”

FATA NEVAZUTA Importanta familiei

> „Cred ca ai mei au suferit foarte mult atunci cand au citit tot felul de lucruri despre mine in ziare. Eu m-am obisnuit, dar ei nu”, povesteste fosta atleta.

>  Tatal Gabrielei Szabo a suferit al optulea atac cerebral si este internat la Spitalul Elias. Are 56Êde ani si probleme grave de sanatate.

> „Acum si-a revenit, in sensul ca se poate ridica din pat si face cateva miscari, dar a fost foarte greu”, povesteste ea.

> „Tin foartre mult la familie. Parintii mei m-au ajutat enorm. Eu sunt independenta financiar de la varsta de 16 ani si intotdeauna am facut tot posibilul ca ei sa duca o viata fara griji”, povesteste ea.

> Si mama Gabrielei este bolnava, „are o sanatate precara, probleme cu inima si hipertensiune”.

> In spatele luminii reflectoarelor, al amintirilor despre marile competitii, in spatele ledurilor stralucitoare ale cronometrelor, o familie ramane o familie cu problemele si greutatile ei, iar Gabi Szabo spune ca „fara familie n-as fi ajuns niciodata o mare campioana”.

Ne puteți urmări și pe Google News