Furtuna mortală din Africa arată realitatea crizei climatice cu care se confruntă întreaga lume

Furtuna mortală din Africa arată realitatea crizei climatice cu care se confruntă întreaga lume

Furtuna mortală care a lovit țările din sudul Africii, în această săptămână, a arătat realitatea crizei climatice prin care trece întreaga lume, a declarat un oficial ONU. Numărul morților din distrugerea provocată de furtuna Ana a crescut la 86 de oameni.

Salvatorii încearcă să ajungă la zeci de mii de persoane care au dispărut pe măsură ce drumurile și podurile au fost distruse în Madagascar, Mozambic și Malawi. Autoritățile urmăresc acum să vadă dacă o a doua furtună - Batsirai - va lovi continentul săptămâna viitoare.

În Mozambic, unde 18 persoane au fost ucise și 120.000 de persoane afectate, Maria Luisa Fornara, de la Fondul ONU pentru copii, Unicef, a descris Furtuna Ana drept un „memento direct” a impactului pe care îl au schimbările climatice. Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că sunt necesare mai multe investiții pentru „a proteja și a salva vieți”.

„Mi-am pierdut barca de pescuit, a fost luată de vântul puternic”, a declarat Abdul Ibrahim, un pescar din provincia Nampula din Mozambic, pentru agenția de presă AFP. "Nu am mai văzut așa ceva până acum. Îmi va fi greu să-mi revin."

Căutând un adăpost temporar într-o sală de clasă pentru ea și cei doi copii ai săi, Maria Jose a declarat pentru AFP că primele vânturi i-au zdrobit casa. „Nu mai am nimic, am pierdut totul”. O parte din infrastructura care fusese reconstruită după ciclonul Idai în 2019 a fost din nou distrusă.

Distrugeri masive în Africa

În Madagascar, care a fost prima țară afectată, numărul morților se ridică acum la 48 și se spune că aproximativ 72.000 de oameni și-au pierdut casele. „Sunt foarte tristă pentru că muncim ca nebunii pentru a face bani și acum casa noastră este distrusă”, a spus o femeie, cercetând pagubele cauzate.

Președintele Malawi, Lazarus Chakwera, a declarat stare de urgență în urma furtunii care a omorât 20 de oameni în țară. Agenția de gestionare a dezastrelor a spus că familiile au fost forțate să ducă morții la înmormântare deoarece drumurile au fost distruse.

Un locuitor din orașul Chikwawa, din sud, a descris cum sătenii au petrecut două zile ținându-se de copaci în timp ce apele treceau. Autoritățile meteorologice urmăresc îndeaproape furtuna tropicală Batsirai care s-a format în Oceanul Indian și se deplasează spre vest, potrivit Yahoo News.

Ne puteți urmări și pe Google News