Furtuna Boris lovește Italia după ce a făcut ravagii în Europa Centrală
- Sorina Benga
- 19 septembrie 2024, 22:14
Furtuna Boris lovește regiunile din Italia, la câteva zile după ce a provocat inundații pe scară largă în Europa Centrală. Peste 1 000 de locuitori din regiunea Emilia Romagna din nord-estul Italiei au fost evacuați, în timp ce orașele din regiunea Marche din centrul Italiei au raportat inundații și perturbări grave. Două persoane au fost date dispărute.
Joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o finanțare de 10 miliarde EUR din partea UE pentru țările afectate. Von der Leyen a făcut acest anunț după ce s-a întâlnit cu liderii Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei și Austriei pentru a discuta despre ajutorul pentru regiunea afectată de inundații. întâlnirea a avut loc în orașul polonez Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, care a fost amenințat de nivelul ridicat al râurilor timp de câteva zile. Vorbind la o conferință de presă ulterioară, Von der Leyen a declarat: „Vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare”. Comentariile sale au fost făcute în timp ce Italia a devenit cea mai recentă țară care a suferit furia furtunii Boris - un sistem de joasă presiune care a măturat Polonia, Republica Cehă, România și Austria, omorând cel puțin 23 de persoane.
Școlile din Italia s-au închis
Școlile din Emilia Romagna au fost închise. Unele drumuri au fost afectate de alunecări de teren, iar traficul feroviar a fost grav perturbat. Autoritățile au avertizat locuitorii să nu iasă din subsoluri și să se mute la etajele superioare ale caselor lor. Școlile, bibliotecile și parcurile au fost închise în Ravenna, iar Universitatea din Bologna a anulat examenele și cursurile. Orașul Faenza a fost cel mai afectat, nivelul celor două râuri care îl traversează crescând rapid peste noapte. Locuitorii citați de presa locală au declarat că au fost nevoiți să își părăsească locuințele în bărci pneumatice în mijlocul nopții. Nivelul ridicat al râurilor a provocat, de asemenea, revărsarea sistemului de canalizare, însă autoritățile din orașul vecin Bologna au declarat joi dimineață că nivelul râurilor din oraș era sub control, deși alerta meteorologică va continua până vineri pentru cea mai mare parte a regiunii. Avertizări roșii pentru inundații și alunecări de teren au fost emise pentru estul regiunii Emilia Romagna. Falconara, pe coasta Adriaticii, a înregistrat 204 mm de ploaie începând de miercuri, cu mult peste media lunii septembrie, de aproximativ 67 mm. Peste 300 mm de ploaie au fost înregistrați în regiunea munților Apenini, scrie BBC.
Vești bune
Ploile se vor diminua până vineri, iar sfârșitul de săptămână se anunță în mare parte uscat, însă, după cum s-a observat în alte părți ale Europei centrale, riscul de inundații poate continua. Pentru locuitorii din Emilia-Romagna, furtuna Boris amintește de inundațiile grave, și mortale, cu care s-a confruntat regiunea în urmă cu puțin peste un an. În mai 2023, 13 persoane au murit după ce precipitațiile de șase luni au căzut într-o zi și jumătate, provocând ieșirea din matcă a mai mult de 20 de râuri. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar inundațiile au provocat pagube de miliarde de euro. Deși cele mai grave efecte ale furtunii Boris par să fi trecut în cea mai mare parte a regiunii, nivelul fluviului Dunărea continuă să crească în Ungaria. Premierul Victor Orban a declarat miercuri că se așteaptă ca nivelul apei în Budapesta să atingă un maxim sâmbătă după-amiază sau seara, dar că acesta va fi mai scăzut decât nivelurile record înregistrate în 2013.