Evenimentul Zilei > Social > Fundația eMAG devine Fundația Nouă ne Pasă și lansează programe noi în lupta cu decalajele din educație
Fundația eMAG devine Fundația Nouă ne Pasă și lansează programe noi în lupta cu decalajele din educație

Fundația eMAG devine Fundația Nouă ne Pasă și lansează programe noi în lupta cu decalajele din educație

București, 20 octombrie - Fundația Nouă ne pasă va duce mai departe programele începute cu 9 ani în urmă de Fundația eMAG și lansează noi programe pilot, menite să acopere nevoia de educație formală, sportivă și digitală în rândul copiilor și cea de finanțare pentru organizațiile mici și medii.

”Această desprindere de eMAG este  un pas firesc, asemănător cu separarea copilului de părinți atunci când devine adult. Putem spune că am ajuns la o anumită maturitate în acești 9 ani, avem o experiență semnificativă în implementarea programelor sociale pentru educație și intenționăm să extindem activitatea Fundației pentru a ajunge la cât mai mulți copii și tineri care au nevoie de susținere în procesul lor de formare. De acum, toată lumea ni se poate adresa pe numele propriu – Fundația Nouă ne pasă și ne poate vizita pe www.nouanepasa.ro” – Tudor Vlad, Președinte al Fundației Nouă ne pasă.

Programele strategice ale Fundației Nouă ne pasă – impact și context social

Având în vedere că în România, 44,3% dintre copiii din mediul rural se află în risc de sărăcie și excluziune socială iar peste 45.000 de copiii abandonează școala, Fundația Nouă ne pasă deruleaza de 5 ani programul cu același nume (Nouă ne pasă), prin care susține deschiderea de centre de educație remedială în mediul rural. În anul 2021, fundația a susținut financiar 46 de centre, din 25 de județe, prin care 1.200 de copii au urmat cursuri pe modelul Școala după școală iar, în anul ce urmează fundația planifică o dublare a numărului de centre.

La polul opus, prin programul Hai la Olimpiadă!, fundația a dezvoltat, împreună cu 350 de profesori, 54 de centre de pregătire pentru performanță unde anual 6.000 de elevi se antrenează gratuit pentru concursurile la materiile STEM.

140 de bătăi pe minut este cel de-al treilea program strategic al Fundației, a cărui misiune este aceea de a combate sedentarismul în rândul copiilor și formatorilor, în contextul în care, potrivit Comisiei Europene, 51% dintre români nu se implică niciodată în activități fizice.

Lansarea a două noi programe

Fundația Nouă ne pasă a lansat la începutul lunii octombrie două noi programe: Școala de programare și Granturile Nouă ne pasă.

Programele au apărut ca un răspuns pentru două necesități identificate în ultimii ani: gradul scăzut de competențe digitale în rândul elevilor și, pe de altă parte, a unei acute lipse de linii de finanțare pentru asociațiile și instituțiile cu inițiative semnificative pentru educație.

Programul Școala de programare este un program pilot, prin care 120 de copii din orașe mici au acces la cursuri online de programare, concepute pentru a le trezi interesul pentru informatică. Programul este într-o fază de testare, intenția Fundației fiind de a dezvolta un program național ce va pregăti copiii pentru meseriile emergente și va oferi României viitoarele generații de IT-iști.

Granturile Nouă ne pasă reprezintă un instrument de sprijin financiar lansat de Fundația Nouă ne pasă, pentru finanțarea proiectelor din domeniul educației. Scopul programului este acela de a încuraja organizațiile non-guvernamentale, instituțiile de învățământ și alte persoane juridice să dezvolte și să implementeze proiecte care contribuie la îmbunătățirea calității procesului educațional. Prima ediție a programului se va desfășura în perioada octombrie 2021 – iunie 2022 și va avea un buget total de 1.000.000 lei. Suma se va împărți în 9 tranșe lunare de câte 111.000 lei (acordate în cadrul a 9 apeluri de proiecte). Organizațiile își vor putea înscrie proiectele începând cu luna noiembrie, pe www.nouanepasa.ro

Prin cele cinci programe propuse, Fundația Nouă ne pasă își dorește să crească șansele unui număr cât mai ridicat de copii și tineri de a studia în domeniile de interes și de a-și atinge propriile obiective, fie că acelea sunt terminarea școlii, învățarea unei meserii sau obținerea unor rezultate extraordinare la concursuri școlare.

Fundația Nouă ne pasă intenționează ca în următorii ani să atragă cât mai mulți parteneri, donatori, precum și profesori dedicați care să se implice în creșterea nivelului de educație din România.

Despre Fundația Nouă ne pasă

Creată în 2012, cu denumirea Fundația eMAG pentru educație, și redenumită în 2021, Fundația Nouă ne pasă s-a născut din dorința de a sprijini procesul educațional al copiilor și tinerilor din România, în sensul extins al termenului: accesul la studii, susținerea performanței, cultivarea unor valori autentice. Prin programele dezvoltate urmărim să creștem șansele fiecărui copil sau tânăr printr-un proces de formare concludent, adaptat nevoilor și intereselor lui. Alături de parteneri, profesori și învățători, promovăm folosirea unor metode pedagogice adaptate fiecărui copil și cultivăm creativitatea și libertatea de gândire. https://www.nouanepasa.ro/